Cimera al Palau de la Generalitat de Catalunya (Fotografia: Jordi Bedmar)
Cimera al Palau de la Generalitat de Catalunya (Fotografia: Jordi Bedmar)
image_pdfimage_print

Arran de les darreres sentències del Tribunal Constitucional suspenent les lleis catalanes en els àmbits de l’habitatge i la pobresa energètica, ahir a la tarda es va celebrar al Palau de la Generalitat una cimera política i social entre el Govern, els partits parlamentaris, el món local i les entitats promotores de la ILP a fi de desencallar la situació actual. La cimera va cloure amb la decisió d’impulsar un nou projecte de llei que substitueixi els articles suspesos pel TC.

Segons va explicar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en una compareixença informativa posterior a la reunió, la tramitació del projecte de llei es farà en lectura única per la necessitat de donar “solucions ràpides” i evitar “que pugui produir una onada de desnonaments”, tal com han traslladat els representants del món local que han participat en la reunió.  En paraules de Puigdemont “hi ha hagut un ampli consens que cal un instrument legal nou que continuï dotant els ajuntament i altres actors de les eines que hagin de ser sobretot útils, pràctiques i segures”.

Avui mateix el Govern començarà a treballar amb el Consell de l’Advocacia Catalana i els promotors de la iniciativa legislativa popular de la Llei 24/2015 (Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, l’Observatori DESC i l’Aliança contra la Pobresa Energètica) per tirar endavant la nova llei, que haurà de regular “tots aquells drets dels catalans que el govern espanyol ha volgut limitar amb la presentació d’aquest recurs”.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Les entitats impulsores de la ILP, amb la PAH al capdavant, van sortir gairebé sense haver tatxat cap dels punts de la llista d’objectius. “L’actitud és constructiva, però no tenim calendari”, lamentava el portaveu de la plataforma, Carlos Macías. Amb la mateixa sensació marxava el portaveu de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa, mentre que la portaveu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano, reconeixia que les noves accions trigaran a arribar i que necessitem “sancions d’ofici”.

En la cimera van participar, a més de membres del Govern, els sis grups parlamentaris; els promotors de la iniciativa legislativa popular (Plataforma d’Afectats per l’Habitatge, Observatori DESC i Aliança contra la pobresa energètica); la Taula d’entitats del Tercer Sector Social, la Plataforma pel dret a un habitatge digne i els sindicats UGT i CCOO. En representació del món local hi van assistir l’Associació Catalana de Municipis i de la Federació Catalana de Municipis, i els alcaldes i alcaldesses de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Terrassa, Sabadell, Lleida, Tarragona, Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Reus, Girona i Sant Cugat del Vallès.