image_pdfimage_print

Aquest dimarts se celebra el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, un dret que només gaudeix plenament el 13% de la població mundial, segons el darrer informe de Freedom House.

L’informe alerta que el 2015 la llibertat de premsa va assolir el seu punt més baix en els últims dotze anys: només el 13% de la població mundial gaudeix d’una premsa lliure, la qual cosa es tradueix en el fet que de cada set persones només una viu en un país en què els mitjans cobreixen la informació política de manera contundent. L’augment del terrorisme, les pressions governamentals i les mesures per “protegir la seguretat nacional” són els aspectes que més comprometen la llibertat d’expressió en els mitjans.

Entre els països que van patir les majors caigudes l’any 2015 van ser Bangladesh, Turquia, Burundi, França, Sèrbia, Iemen, Egipte, Macedònia, i Zimbàbue.

Publicitat
Publicitat

Respecte l’Estat espanyol, tot i estar inclòs dins del grup de països on hi ha llibertat de premsa, l’informe li atorga una puntuació propera a parcialment lliure, com Itàlia.

Recordem com just ahir al matí es va fer el judici contra Joan Guirado, el fotògraf d’Olot acusat per la policia d’haver infringit la llei contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l’esport durant el partit de futbol del juny del 2013 entre el Girona i l’Almeria. Guirado, que denuncia que està patint un judici polític, va ser identificat quan intentava fer una fotografia dels agents requisant estelades als aficionats del club gironí.