Ictina de rèptil d'Olesa de Montserrat
Ictina de rèptil d'Olesa de Montserrat
image_pdfimage_print

El passat 22 d’abril l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat (Baix Llobregat) va fer lliurament oficial al Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura d’una icnita –motllo de petjada de peu- de rèptil del període Triàsic mitjà, de fa 230 milions d’anys. Es tracta d’una troballa paleontològica fortuïta realitzada a inicis de mes per una persona en el decurs d’una excursió als voltants d’Olesa. Ara, el Departament de Cultura procedeix al seu dipòsit definitiu perquè pugui ser estudiada i conservada.

Segons Eudald Mujal, paleontòleg de la Universitat Autònoma de Barcelona i col·laborador de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, expert en paleontologia del Triàsic, la troballa és el motllo d’una petjada de peu de la icnoespècie Isochirotherium, que correspon a rèptils antecessors dels dinosaures i cocodrílids. L’estat de conservació és excepcional i conserva impressions del detall de les urpes i de la pell.

Fa pocs anys, a 2.800 metres de distància, van ser trobades altres icnites en el mateix nivell geològic, i també en aquest nivell se n’han localitzat recentment unes altres a Castellar del Vallès (Vallès Occidental). Aquests tres jaciments són els únics de restes de rèptils de la península Ibèrica d’aquesta edat i la icnita d’Olesa és la millor preservada de totes les trobades fins ara.

Publicitat