Seu del Consell General del Poder Judicial, Madrid
Seu del Consell General del Poder Judicial, Madrid
image_pdfimage_print

Cinc vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) han presentat un vot particular contra la decisió d’aquest òrgan per la qual dijous passat va ser elegit Antonio Recio Córdoba com a nou president de l’Audiència Provincial de Barcelona.

En un escrit de 26 pàgines fet públic ahir, els vocals diuen que Àngels Vivas va patir discriminació per motius de gènere i ideològics. Vivas, de caràcter progressista, va ser una de les persones que va signar l’anomenat “manifest dels 33” pel dret a decidir a Catalunya. Aquests vocals recorden que la investigació sobre el manifest pel dret a decidir que va fer el promotor de l’Acció Disciplinària del CGPJ va ser arxivada en no haver-se apreciat que els signants perseguissin una finalitat diferent “que el mer trasllat a la ciutadania d’una opinió sobre un tema d’interès jurídic, social o polític”.

En el seu vot particular, els vocals consideren que la decisió de no designar Vivas la discrimina en vincular el seu legítim dret a l’ascens en la carrera amb l’exercici “també legítim, dels seus drets constitucionals”, fet que implica “un suposat clar de desviació de poder expressament proscrit” a la Constitució.

Publicitat
Publicitat

Els vocals, que també denuncien altres anomalies de funcionament intern, parlen igualment d’una clara discriminació de gènere i que no és la primera vegada que s’ha donat la circumstància que quan “una magistrada amb antiguitat, trajectòria professional i prestigi sobrats es postula per ocupar una d’aquestes presidències és relegada per un candidat home que ocupa un lloc escandalosament molt més baix a l’escalafó”.

Amb l’opinió d’aquests vocals va coincidir divendres passat l’associació progressista Jutges per a la Democràcia (JpD), que va acusar el CGPJ de sectarisme en sostenir que hi ha diferències notables de mèrit entre un candidat i un altre: ella té una antiguitat de 33 anys i està al lloc 159 de l’escalafó, mentre que ell té una de 25 anys i està al lloc 1.359.