image_pdfimage_print

La Fiscalia Superior de Catalunya ha rebutjat l’arxivament de la causa del 9-N perquè considera que hi ha “sòlids indicis delictius” en la conducta de l’expresident de la Generalitat Artur Mas, l’exvicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i l’exconsellera d’Ensenyament Irene Rigau. Els fiscals Francisco Bañeres i Emilio Sánchez responen així els tres escrits presentats fa dues setmanes per les defenses dels tres investigats, que reclamaven l’arxivament al·legant que el Govern no va incomplir la prohibició del TC i que el mateix executiu espanyol i els fiscals catalans van dir que el 9-N no tenia efectes jurídics. A més, varen al·legar que havien cessat i desistit de la preparació, organització i execució de la consulta i la van deixar en mans exclusivament de voluntaris després de la suspensió ordenada pel Tribunal Constitucional (TC). Altrament, hem de recordar que el mateix dia del 9-N Artur Mas va afirmar: “Si la Fiscalia vol conèixer qui és el responsable d’obrir els col·legis, que em mirin a mi, el responsable sóc jo i el meu Govern”.

A parer de la Fiscalia, Mas, d’acord amb Ortega i Rigau, “conscient i intencionalment va resoldre no atendre el mandat” i no només no va aturar les activitats jurídico-administratives en curs per celebrar la consulta, sinó que “va excitar la seva continuació furtiva”.

Les defenses de Mas, Ortega i Rigau van demanar l’arxivament de la causa dies abans que el magistrat instructor del TSJC remetés tot el cas al Tribunal Suprem, en entendre que els fets atribuïts a l’exconseller de Presidència Francesc Homs -actualment aforat per ser diputat al Congrés per Democràcia i Llibertat- no es poden desvincular de les activitats realitzades per Mas, Ortega i Rigau. El Suprem, però, va rebutjar l’exposició del magistrat i va acordar la devolució de les diligències originals al TSJC perquè, fins que es resolgui sobre el contingut de la seva petició sobre Homs, entén que qui ha de seguir instruint la causa és l’alt tribunal català .

Publicitat
Publicitat