A Catalunya unes 37.000 persones tenen greus problemes d’allotjament, de les quals més d’11.500 no tenen llar. El TS acaba de sentenciar que les entitats, com Arrels, no puguin rebre subvencions a càrrec del 0,7% de la declaració de la renda.
A Catalunya unes 37.000 persones tenen greus problemes d’allotjament, de les quals més d’11.500 no tenen llar. El TS acaba de sentenciar que les entitats, com Arrels, no puguin rebre subvencions a càrrec del 0,7% de la declaració de la renda.
image_pdfimage_print

El Tribunal Suprem ha desestimat el recurs contenciós-administratiu de la Generalitat de Catalunya contra el Reial decret  de l’Estat que regula el sistema de repartiment de fons a les entitats socials. El recurs del Govern català, a més de denunciar defectes formals en la regulació, manifestava que el sistema estatal de repartiment de fons suposa una irrupció de l’Estat en les competències catalanes d’assistència social.

Entre altres arguments de l'”Alt Tribunal”, aquest subratlla que “el requisit de supraterritorialitat que estableix la regulació de les ajudes reforça el fet que els fins que es persegueixen amb aquestes ajudes no poden aconseguir-se adequadament en l’estricte àmbit autonòmic”.

Fins ara, tretze sentències tant del Suprem com del Constitucional no havien donat la raó al Govern de l’Estat, ja que es reconeixia que les comunitats autònomes tenen competència exclusiva en l’àmbit de l’assistència social. Tanmateix, el canvi de parer és degut al fet que l’Estat va canviar el 2013 les bases reguladores de les subvencions i ara ja no es parla d’”assistència social”, sinó de “persones amb necessitats educatives o d’inserció laboral, el foment de la seguretat ciutadana i la prevenció de la delinqüència”, a més de “persones amb necessitats d’atenció integral sociosanitària” la qual cosa implica que l’assistència social “depèn” d’altres òrgans.

Publicitat
Publicitat

A la pràctica, la sentència implica que per la via del 0,7% només rebran subvencions les organitzacions d’àmbit estatal i que 60 entitats socials que només tenen presència a Catalunya, com la Fundació Arrels o el Casal dels Infants del Raval, difícilment rebran fons.

En saber-se la notícia, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha emès un comunicat en què “discrepa de la interpretació que fa el Tribunal en relació als títols competencials sota els quals s’emmarcarien els programes subvencionats. En aquest sentit, destaca que el contingut i el detall dels programes fa palès que hi ha una clara continuïtat respecte de les bases anteriors d’aquestes mateixes subvencions a càrrec de l’IRPF, en les quals el Tribunal Constitucional va apreciar una invasió competencial per part de l’Estat. En aquest sentit, des del Departament es considera que l’Estat “fa una convocatòria-trampa per afavorir la seva estratègia recentralitzadora de sempre. Es tracta d’un autèntic espoli social que només resoldrem si disposem d’un Estat propi”.

Pel que fa a les reaccions de les entitats del Tercer Sector, la coordinadora d’àmbit estatal s’ha mostrat molt satisfeta, mentre que la Taula del Tercer Sector de Catalunya, en canvi, ha qualificat la sentència d’inadmissible.