image_pdfimage_print

Segons informa Europa Press (14/3/2016), el Ministeri d’Hisenda espanyol presidit per Cristóbal Montoro ha manifestat que la Hisenda catalana pot recaptar l’IRPF, com planteja la Diputació de Barcelona a mig termini, però ha assegurat que aquesta recaptació ha de ser transferida després al seu titular, l’Estat.

Fonts del Ministeri asseguren que una agència tributària catalana podria recaptar impostos, però que incompliria la llei si després aquests diners no fossin al seu torn traspassats a les arques de l’Estat.

Entre les conseqüències estaria d’entrada la deducció d’aquestes quantitats dels ingressos que li corresponguin a Catalunya. Segons el Ministeri, és una cosa que ja fan altres administracions, que després compleixen amb la seva “obligació” i fan els lliuraments a l’Estat.

Publicitat
Publicitat

Les afirmacions suara esmentades es produeixen després que la Diputació de Barcelona hagi notificat aquesta mateixa setmana als seus empleats la moció aprovada pel ple de la corporació provincial que aposta perquè els pagaments de l’IRPF a l’Agència Estatal d’Administració Tributària es realitzin a través de l’Agència Tributària de Catalunya.

Val la pena recordar que la campanya de sobirania fiscal es va iniciar ara fa 4 anys per Ara o Mai i la plataforma Catalunya Diu Prou, i compta actualment amb el suport d’un centenar de municipis i consells comarcals, així com de milers d’empreses i autònoms, que liquiden els seus impostos d’IRPF i IVA i Societats, a l’Agència Tributària Catalana.

Malgrat l’evidència que ‘és totalment legal’ lliurar els impostos a l’Agència Tributària Catalana, sovint la campanya de sobirania fiscal ha estat qüestionada per no ser legal. Pel que fa a la Diputació de Barcelona, a principis de febrer els sindicats  UGT i CCOO varen demanar explicacions, davant el que ells anomenaven “preocupació entre el personal”, per les possibles implicacions i responsabilitats legals i fiscals per la decisió presa per la Diputació de Barcelona d’afegir-se a la campanya de sobirania fiscal. Així mateix, la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) oferirà a partir de la setmana que ve un document als empleats públics catalans per “blindar” el lliurament del seu IRPF a l’Agència Tributària de l’Estat.

Potser ara que el ministre no hi posa impediments, la campanya de sobirania fiscal agafarà més força.