image_pdfimage_print

El ministre de Finances d’Andorra, Jordi Cinca, el ministre de Finances dels Països Baixos i president del Consell de la Unió Europea, Jeroen Dijsselbloem, i el comissari europeu d’Economia i Finances, Fiscalitat i Duanes, Pierre Moscovici, han signat a Brussel·les (12/2/2016), l’acord entre la Unió Europea i Andorra en matèria d’intercanvi automàtic d’informació sobre els comptes financers dels seus residents respectius. Aquest acte ha donat continuïtat a la rubrica de l’acord que va tenir lloc a Andorra el passat mes de novembre entre el ministre de Finances, Jordi Cinca, i el director general de la DG TAXUD (Comissió Europea), Heinz Zourek.

La signatura de l’acord representa el pas necessari per donar continuïtat a la rúbrica de l’acord del mes de novembre, i modifica l’acord signat el 2004 en matèria de fiscalitat de l’estalvi introduint l’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal. Així, s’adapta l’acord a les noves legislacions comunitàries en matèria de fiscalitat de l’estalvi en forma de pagament d’interessos. El nou acord té en compte els avanços fets en el marc de la UE i de l’OCDE en relació amb l’assistència administrativa mútua en matèria fiscal. L’intercanvi automàtic s’aplicarà entre tots els Estats membres i els estats tercers entre sí i de manera recíproca.

A partir d’aquest acord, i un cop l’hagin ratificat totes les parts, els estats membres de la UE i Andorra intercanviaran la informació sobre els actius financers i el saldo dels comptes, en línia amb els nous estàndards globals per a l’intercanvi automàtic d’informació amb la normativa internacional de l’OCDE i del G20 relativa a l’intercanvi automàtic d’informació. La informació s’intercanviarà a partir del 2018 en base a les dades del 2017.

Publicitat
Publicitat

L’acord amb la UE sobre intercanvi automàtic d’informació en relació a dades fiscals ha estat signat també per Suïssa el 27 de maig de 2015, el 28 d’octubre de 2015 amb Liechtenstein i el 8 de desembre de 2015 amb San Marino. En el cas de Liechtenstein i San Marino són early adopters, pel que tal intercanvi es produirà a partir del 2017, i en el cas de Mònaco, Suïssa i Andorra serà a partir de 2018.