image_pdfimage_print

El dijous 4 de febrer es va celebrar a la seu barcelonina de l’Assemblea Nacional de Catalunya la ponència ‘Governs locals i República catalana’, inclosa dins del cicle de conferències “Els Dijous Sectorials” que organitza l’ANC cada quinze dies. La sessió va anar a càrrec de l’Assemblea Sectorial (AS) de Secretaris, Interventors i Tresorers d’Administració Local (SITAL), una sectorial que té com a objectiu fundacional col·laborar amb el disseny dels futurs governs locals de Catalunya.

Els funcionaris poden estar tranquils

El punt central de la xerrada va ser explicar les conclusions de diversos informes –elaborats amb col·laboració amb l’AS d’Administració Pública-, que conclouen que els treballadors públics no han tenir cap mena de por respecte als seus llocs de treball i les seves actuacions ja que s’assegura que “l’actuació dels treballadors i les treballadores de les administracions públiques catalanes en el procés de constitució de la República catalana, que s’executin d’acord amb les ordres dels seus comandaments i del Govern i del Parlament de Catalunya, no suposarà la comissió d’un delicte” i que “en allò que afecta els empleats públics, l’adveniment del nou Estat català, no pot significar altra cosa que una oportunitat de mantenir l’statu quo personal, per un costat, i millorar-lo, per l’altre”.

Recuperar el dret català

Els ponents també van proposar cercar les arrels del dret públic català per fonamentar el futur ordenament jurídic de les administracions i recuperar uns principis que són, en gran part, incorporables a partir dels models que ja s’apliquen, adequats i adaptats a la nostra realitat, i en base als principis que avui en dia exigeixen els ciutadans: democràcia, ètica, eficiència, eficàcia, transparència, justícia social.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Un altre dels elements que van destacar els ponents és la necessitat de tenir uns governs locals forts, entenent-los com l’àmbit de govern més poper a la ciutadania, recuperant competències com l’educació, la sanitat, el territori o els serveis socials. “En un país com Catalunya, s’ha de partir de dos nivells administratius i s’ha de propiciar el debat basat en la competència i en el territori i, tot això, mantenint la nostra realitat municipal”, sentencià Joan Anton Font, coordinador de la Sectorial SITAL de l’ANC.

Els ponents de l’acte van ser:

Joan Antón Font, Secretari General de l’Ajuntament de Tarragona. Professor associat de la URV.

Isidre Llucià, membre del Grup de Recerca en Llibertat, Seguretat i Transformacions de l’Estat. Membre de l’Observatori de la Convivència i el Civisme de Catalunya. Membre de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics i Professor de Dret Administratiu a la UdG.

Glòria Grant, llicenciada en Dret i membre de la Sectorial de secretaris, interventors i tresorers de l’administració local.