Tribunal Superior de Justícia de Catalunya
Tribunal Superior de Justícia de Catalunya
image_pdfimage_print

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat sengles querelles presentades per Manos Limpias i UPyD contra els promotors de la resolució del Parlament del 9 de novembre per a “l’inici del procés de creació d’un estat català independent en forma de república” perquè “no inclou una proposició als ciutadans perquè s’alcin públicament i violentament”.

El TSJC sosté que “és evident la il·legalitat i inconstitucionalitat de la resolució (com ja es va pronunciar el Tribunal Constitucional)”, però afegeix que “la declaració no ha transcendit l’àmbit parlamentari i no es pot equiparar un acte en seu parlamentària amb alçaments violents, desordres o hostilitats. L’Estat de Dret té mecanismes suficients per frenar, sense necessitat d’acudir de primera mà a la via penal, els plantejaments polítics que no s’ajustin als procediments i vies legals i constitucionals”.

Les querelles es dirigien contra l’expresident de la Generalitat Artur Mas; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; els diputats Jordi Turull, Marta Rovira (JxSí), Anna Gabriel (CUP) i el ja exdiputat de la CUP Antonio Baños.

Publicitat
Publicitat

La portaveu del Govern, Neus Munté, ha assegurat durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu: “Una vegada més manifestem el ple convenciment que tot es va realitzar de manera legal i legítima i tenim la plena tranquil·litat que les coses s’han fet ben fetes tant des del conjunt del Govern com des de les persones que en aquell moment en formaven part”.

La portaveu també ha explicat que el Govern “comparteix el fons” però no els motius pels quals el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no veu delicte en la declaració independentista aprovada pel Parlament el 9 de novembre. El Tribunal considera que no va haver-hi violència i, en conseqüència, desestima les querelles presentades per UPyD i el sindicat Manos Limpias.

“L’argument gairebé ofèn, perquè no va haver-hi violència sinó participació democràtica”, ha manifestat Munté, per a qui tot el que emana del procés “profundament democràtic” i “eminentment polític” que viu Catalunya s’ha fet “basat en la legalitat, sense cap crit i sense llençar ni un paper a terra”. “No podem entendre més que com una mostra de normalitat el que està passant a Catalunya i que es concreta en una resolució aprovada de manera legítima pel Parlament”, ha considerat.