image_pdfimage_print

El Comitè suís de suport al poble sahrauí ha engegat una campanya de suport a la celebració d’un referèndum d’autodeterminació al Sàhara Occidental. El text de la sol·licitud diu “Les persones sotasignants demanen al Consell de Seguretat de l’ONU organitzar, abans de finals de 2017, un referèndum d’autodeterminació de la població sahrauí seguint les regles del pla de pau de 1991. El poble sahrauí ha de poder gaudir plenament del seu dret a disposar de si mateix, tal com estableix la Carta de les Nacions Unides.”

La petició amb totes les signatures recollides seran presentades al Consell de Seguretat de l’ONU al setembre 2016, abans de la reunió de la Comissió de Descolonització, les oficines de l’ONU a Ginebra i Nova York.

El Consell de Ministres en l’exili va expressar aquest dissabte passat (23/1/2016) la seva satisfacció pel llançament d’una petició internacional que exigeix ​​un referèndum d’autodeterminació al Sàhara Occidental, i va denunciar les pràctiques d’obstrucció i provocació per part del Marroc.

Publicitat
Publicitat

El Consell de Ministres va destacar la necessitat que les Nacions Unides assumeixin la seva plena responsabilitat en l’exercici de la pressió i les sancions necessàries a l’Estat de l’ocupació marroquina per tal d’accelerar la descolonització de l’última colònia a l’Àfrica.

Així mateix va exigir el cessament de les represàlies i la deportació d’activistes sahrauís, i va demanar aclarir la sort de més de 651 desapareguts sahrauís i posar fi al saqueig dels recursos naturals sahrauís.

Es pot signar en l’enllaç següent:
http://www.westernsahara-referendum.org/?section=2&lang=fr

Sahara_dosEn paral·lel a aquesta campanya de signatures, arran de l’onada d’expulsions per part del Marroc de ciutadans noruecs dels territoris ocupats del Sàhara Occidental, activistes noruecs de drets humans han iniciat una campanya a les xarxes socials per demanar l’aplicació del referèndum d’autodeterminació per al poble sahrauí. Ens animen a pintar-nos el dit índex i sumar-nos a la campanya I support #ReferendumNow for #westernsahara.

La petició internacional arriba poc després d’una nova ofensiva del Marroc contra els estats que reconeixen el dret d’autodeterminació del Sàhara Occidental. Al desembre, Suècia va revisar el reconeixement de la república sahrauí aprovat pel parlament suec el 2012. El motiu d’aquest canvi va ser que el govern marroquí havia prohibit l’obertura d’establiments Ikea al seu territori si Suècia no feia marxa enrere. Tanmateix, la ministra d’Exteriors de Suècia, Margot Wolstrom, va reafirmar -en un exercici de camaleonisme polític- aquest dilluns (25/01/2016) la posició del seu país en suport al dret del poble sahrauí a l’autodeterminació i la voluntat de Suècia de contribuir a l’èxit dels esforços de l’ONU al Sàhara Occidental i l’alt nivell de les consultes amb el Front Polisario.