image_pdfimage_print

S’acaba de publicar una web que allotja una eina de càlcul fàcil d’usar i idònia per tenir clar com fer la transició energètica des de qualsevol entitat territorial (municipi, comarca, vegueria, província, nació) i poder esbrinar el que significa fer el capgirament energètic, avui més urgent i necessari que mai, per abandonar d’una vegada la crema de materials fòssils per disposar d’energia.

La web que porta per nom TE21, transició energètica segle XXI, presenta un sofisticat Model de Càlcul de la Transició Energètica que el veterà enginyer Ramon Sans i Rovira va començar a desenvolupar, l’any 2014, i que ha anat actualitzant i millorant, fins a arribar a la versió actual plasmada en una web accessible per tothom.

Segons l’autor, aquesta eina permet avaluar les necessitats energètiques (tèrmiques, de mobilitat i elèctriques) actuals i futures, així com els costos i estalvis associats a la conversió de l’ús de combustibles fòssils a fonts d’energia renovables del territori seleccionat. S’hi poden calcular no només els costos econòmics, sinó també la superfície necessària per a les instal·lacions renovables i prefixar el temps que trigaria a completar la transició segons els paràmetres que s’hi introdueixin. De la mateixa manera, consideren que pot ser una eina molt útil per a governs siguin municipals, comarcals, provincials o nacionals per a generar plans de transició energètica o plans de territori.

Publicitat
Publicitat

Ramon Sans Rovira és un enginyer industrial català reconegut per la seva experiència en transició energètica. Ha dedicat gran part de la seva carrera professional a la direcció de R+D en una multinacional catalana del sector de béns d’equip. En els últims anys, s’ha centrat en investigar i publicar sobre la viabilitat tècnica, econòmica i territorial de les energies renovables. Ha escrit diversos llibres, incloent-hi El col·lapse és evitable i La darrera oportunitat i ha donat de l’ordre de 200 conferències sobre la TE21.

La materialització en una web del Model de Càlcul de la Transició Energètica ha estat possible amb la col·laboració de l’associació Eurosolar Catalunya, branca catalana d’Eurosolar–European Association for Renewable Energy, fundada l’any 1988 per Hermann Scheer (1944-2010), membre del Bundestag durant 3 dècades, on va ser una persona clau per materialitzar la política d’energies renovables a Alemanya. I autor de diversos llibres sobre la transició cap a l’economia verda, com El imperativo energético, 100% ya: Cómo hacer realidad el cambio integral hacia las energias renovables (2011), Autonomía energètica: La situación económica, social y tecnológica de la energia renovable (2009), Economía solar global: estratégias para la modernidad ecológica (2004).

L’objectiu d’Eurosolar és substituir completament les fonts d’energia fòssil per energies renovables. És una associació d’àmbit internacional que fa la seva feina independentment dels partits polítics, de les institucions, de les empreses i dels grups d’interès específics. Té la seu a Bonn (Alemanya) i seccions nacionals a diversos països, entre els quals Catalunya.

Eurosolar Catalunya va ser fundada l’any 1999 per un grup de persones amb àmplia experiència professional en les tecnologies per aprofitar les fonts renovables d’energia.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here