image_pdfimage_print

La publicació de cinc estudis tècnics ha permès posar nom i cognoms a més de mig miler de brigadistes internacionals vinguts a Catalunya per combatre les tropes franquistes. Es tracta de 522 combatents que, procedents –entre d’altres–dels Estats Units, el Canadà, el Regne Unit i la República d’Irlanda, van lluitar amb les forces republicanes, però van desaparèixer en el transcurs de la contesa.

Els resultats són fruit d’una exhaustiva recerca documental que, gràcies a la investigació del Departament de Justícia, Drets i Memòria, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, situa també els escenaris on haurien combatut i desaparegut la majoria d’aquests brigadistes. En aquest sentit, gran part van desaparèixer al front de l’Ebre durant la retirada republicana de març i abril de 1938, i durant la batalla de l’Ebre. Les ubicacions més repetides són a l’entorn de Gandesa (Terra Alta).

En xifres concretes, els estudis confirmen la identitat de dos-cents vuitanta-sis brigadistes estatunidencs, noranta-sis canadencs, vuitanta-sis britànics i sis de la República d’Irlanda. A més, però, també s’han documentat quaranta-vuit persones d’altres nacionalitats. En paraules del director general, Alfons Aragoneses, “recerques com aquestes fan avançar el coneixement científic i satisfan el dret a la veritat”, ha destacat durant la presentació dels estudis aquesta tarda a l’Ateneu Barcelonès.

Publicitat
Publicitat

Donem resposta a una demanda creixent a nivell global sobre la lluita i el destí dels brigadistes a Catalunya”, ha afegit el director. Així mateix, també ha subratllat la importància de divulgar els estudis entre “la comunitat internacional” a fi de poder donar a conèixer els recursos que la Direcció General de Memòria Democràtica té a disposició dels familiars de desapareguts, com ara el Cens de persones desaparegudes o el Programa d’identificació genètica.

Pel que fa al contingut de cadascun dels treballs, quatre són específics dels brigadistes desapareguts dels Estats Units, el Canadà, el Regne Unit i la República d’Irlanda. Tanmateix, el cinquè detalla la llista de persones adscrites a la XV Brigada Internacional que van morir o van desaparèixer en el context del front de l’Ebre i acota els espais de desaparició més probables. Consegüentment, s’acota també on podrien estar les seves restes òssies. Com a resultat, arran d’aquest darrer treball, s’han documentat sis-cents set combatents desapareguts, dels quals prop de cinc-cents eren brigadistes, noranta-u eren soldats espanyols i quaranta-quatre persones, d’origen incert.

Els estudis es poden consultar en línia clicant el següent enllaç.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here