image_pdfimage_print

En un context d’emergència nacional, on Catalunya té profundes mancances per poder garantir el futur de progrés als seus ciutadans com a conseqüència del cost de la dependència de l’Estat espanyol, el Consell vol expressar la seva preocupació pels resultats de les eleccions celebrades el proppassat 12 de maig en què, per primera vegada des del 2015, el Parlament de Catalunya no disposarà de majoria absoluta de les forces independentistes. El Consell de la República sempre ha mantingut la importància que el resultat del referèndum de l’1 d’octubre es reforçava per la renovada voluntat del poble de Catalunya a cada procés electoral, alhora que en defensa la importància històrica en unes condicions molt adverses. La independència és l’única via per garantir la supervivència de Catalunya com a nació i el benestar dels seus ciutadans. En aquest sentit, el Consell recorda que cap de les raons per les quals el poble de Catalunya va votar a favor d’esdevenir un Estat independent no ha desaparegut; de fet, set anys i mig després de l’inici de la repressió se n’han acumulat més. Des del crònic espoli fiscal que perjudica la vida dels 8 milions de catalans fins al desastre de gestió de les infraestructures en mans de l’Estat.

Els motius que han conduït a aquesta situació paradoxal són diversos:

  1. El pes de la llarga repressió de l’Estat contra Catalunya en general, via 155 i via càstig fiscal, i contra l’independentisme en particular. Lamentablement, aquestes han estat, altre cop, unes eleccions en què l’independentisme no ha pogut participar en igualtat de condicions que els partits unionistes, amb candidats a l’exili i ciutadans amenaçats de greus delictes per haver participat en manifestacions. El desgast de més de sis anys i mig de dura i persistent repressió juga a favor de les forces unionistes.
  2. Desunió de les forces independentistes. Fa anys que el Consell alerta de la necessitat de reforçar la unitat i que les estratègies de la desunió no porten cap benefici, tot al contrari. Entre altres conseqüències negatives, fa que els camins viables per culminar el procés d’independència apareguin a ulls d’una part de les bases independentistes com a camins inversemblants. Aquesta desunió ha arribat al seu punt culminant en aquestes eleccions, en què l’independentisme hi ha concorregut no només dividit sinó confrontat entre si. Aquesta desunió afecta tant a partits polítics com a les organitzacions de la societat civil; lamentablement, les crides i els esforços fets per intentar reunir-los en un mateix espai no van ser atesos quan els símptomes de l’afebliment de la fortalesa del moviment independentistes ja es percebien.
  3. Dispersió i confrontació de les estratègies independentistes, que ha generat un caos de propostes i opinions allà on abans hi havia un relat i una estratègia compartida; s’ha omplert el debat independentista de propostes tan contradictòries que van des de desmarcar-se de l’octubre del 2017 fins a promoure el vot de càstig a tots els partits amb la voluntat de fer-los perdre les eleccions perquè no eren capaços de posar-se d’acord. I s’ha oblidat de continuar explicant les raons per la independència a totes les capes de la població, especialment aquells sectors nouvinguts que en els darrers anys han protagonitzat un important canvi demogràfic.

Ens trobem en un moment greu de la nostra Història; és imperatiu marcar un punt d’inflexió pel futur de la Nació des del punt de vista social, econòmic i sobretot nacional. El país no pot continuar garantint el futur als seus ciutadans si les seves institucions no tenen les eines i els recursos necessaris, i deixa de pagar els costos de la dependència a l’Estat espanyol.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

En aquest sentit, el Consell, com a institució republicana que va néixer amb la vocació de ser el punt de trobada dels diferents actors, fa una crida a la responsabilitat, generositat i solidaritat al conjunt del moviment independentista per reprendre una imprescindible estratègia compartida i demana a partits, societat civil, i altres estaments del moviment a obrir un debat profund i honest que ens porti a consensuar una única estratègia compartida amb l’objectiu de redreçar el camí cap a una Nació lliure de manera definitiva.

És per això que el Consell ha començat a contactar amb tots els agents del moviment per generar les condicions que facin possible aquesta primera conversa, i que permeti establir les bases per assolir un full de ruta compartit que ens porti a un horitzó de prosperitat i llibertat per a la nostra Nació.