image_pdfimage_print

Del 10 al 12 de maig, una delegació de l’Assemblea liderada per la seva presidenta, Dolors Feliu, s’ha desplaçat a Múnic per representar Catalunya en la dinovena Assemblea General de l’UNPO, que enguany s’ha celebrat a la seu nacional del Congrés Mundial Uigur, que ha fet d’amfitrió. L’expresidenta d’Assemblea Elisenda Paluzie ha renovat la vicepresidència de l’UNPO, amb la doctora Sindhi Rubina Greenwood com a presidenta.

Durant l’Assemblea General, s’han aprovat diverses resolucions presentades per alguns membres de l’UNPO. Entre elles, tres propostes de l’Assemblea, que denuncien l’ús d’espionatge contra la societat civil, la catalanofòbia i les falses acusacions de terrorisme per silenciar moviments democràtics i pacífics, com l’independentisme català.

La trobada ha reunit representants de les nacions i pobles membres d’UNPO, així com acadèmics i experts, que han debatut sobre drets humans, democràcia i autodeterminació, amb la presentació de la campanya Repensant l’autodeterminació, coordinada per la professora de geopolítica d’Oxford Fiona McConnell, i d’altres sobre identitat i narrativa o empoderament sostenible, així com de la branca jove de l’UNPO. També s’ha donat la benvinguda a dos nous membres, la República d’Annobón i Gilgit Baltistan.

Publicitat
Publicitat

La presidenta de l’Assemblea, Dolors Feliu, ha destacat la importància de l’existència d’espais on les minories i els pobles no representats poden debatre, compartir experiències i teixir lligams de cooperació i solidaritat. “Cal entendre el dret a l’autodeterminació des d’una perspectiva universalista: cada cas és particular, però els drets que estan en joc són els mateixos. El dret a l’autodeterminació i a la independència és una peça clau per promoure democràcies més sanes i justes, i poder garantir altres drets fonamentals”.

L’UNPO i l’Assemblea

L’Assemblea és membre de l’UNPO des del 2018, en el marc de la seva estratègia internacional de difusió de la causa catalana, la lluita pel dret a l’autodeterminació i la denúncia dels abusos de l’estat espanyol. Les col·laboracions amb UNPO han estat molt fructíferes els darrers anys i han permès, per exemple, la publicació de l’informe Tools of Repression o la denúncia davant els Relators Especials de Nacions Unides que va comportar una dura comunicació que denunciava el Catalangate i exigia explicacions i reparacions a l’estat espanyol.

L’UNPO és una organització internacional que té com a objectiu defensar el dret a l’autodeterminació dels seus membres: pobles indígenes, minories, estats no reconeguts i territoris ocupats. Entre els seus 40 membres s’hi troben nacions i pobles com Balutxistan, Acheh, Cabília, el Tibet o Zambesia.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here