image_pdfimage_print

Les tecnologies emergents i disruptives estan tenint un impacte sense precedents en la societat i en la manera com els governs ofereixen els seus serveis a la ciutadania. L’eclosió d’aquestes tecnologies pot ajudar en el dia a dia dels ciutadans i en la gestió de les polítiques públiques, però també planteja múltiples reptes.

L’Aliança de Tecnologies Disruptives i Emergents (Disruptive & Emerging Technology Alliance, DETA, en les seves sigles en anglès) és una iniciativa catalana que agrupa una dotzena de governs que representen alguns dels principals hubs tecnològics del món. La iniciativa està oberta a governs de regions i estats d’arreu del món que mostrin un clar compromís amb els valors democràtics, els drets humans i la diversitat cultural i lingüística.

La DETA té per objectiu ajudar els governs membres de l’aliança a treure el màxim profit d’aquestes tecnologies i a adaptar les seves polítiques públiques a aquesta nova realitat. Així mateix, el treball en coalició els permetrà guanyar capacitat d’incidència en el debat global sobre la governança de la tecnologia, i davant les big tech i els grans reguladors internacionals.

Publicitat
Publicitat

Aquesta iniciativa sense precedents ha decidit centrar-se en cinc grans àrees de treball: la intel·ligència artificial (IA), la ciberseguretat, la NewSpace, les tecnologies quàntiques, i els drets digitals i la regulació tecnològica. Es crearan grups de treball al voltant de cadascuna d’aquestes àrees prioritàries que, tot i ser liderats pels governs, implicaran la indústria, la recerca i la societat civil dels respectius ecosistemes.

Al costat de Catalunya, els governs involucrats en l’aliança DETA a dia d’avui són el d’Emilia-Romagna (Itàlia); Flandes (Bèlgica); Hessen (Alemanya); Occitània (França); Escòcia i Gal·les (Regne Unit); el Quebec (Canadà); Costa Rica; la província de Buenos Aires (Argentina); Gyeonggi (Corea del Sud); Kyoto (Japó) i Western-Cape (Sud-Àfrica). Hi ha contactes amb altres governs interessats que podrien ampliar aquesta llista en els propers mesos.

Presidència i organització de la primera cimera ministerial de l’aliança

El Govern de Catalunya, impulsor de la iniciativa, ha estat escollit pels governs participants per ostentar la presidència rotatòria de la DETA durant els anys 2024 i 2025. En aquest marc, el Govern organitzarà la primera cimera ministerial de la coalició a Barcelona, els dies 6 i 7 de novembre, coincidint amb l’Smart City Expo World Congress (SCEWC 2024), que se celebra a la capital catalana.

A finals de l’any passat, l’aliança ja va organitzar dues reunions multilaterals amb una quinzena de governs interessats, i més recentment, amb ocasió del MWC 2024, el passat 27 de febrer es va celebrar una reunió presencial amb diverses delegacions governamentals de la coalició presents a Barcelona.

La DETA és un projecte de país, que implica transversalment diversos departaments del Govern. Així, el Departament d’Empresa i Treball lidera el projecte per mitjà de la Secretaria de Polítiques Digitals, en estreta col·laboració amb el Departament d’Acció Exterior i de la UE, que ha assumit el secretariat de l’aliança, i amb la implicació de la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital del Departament de la Presidència i la Direcció General de Transferència i Societat del Coneixement del Departament de Recerca i Universitats.