Convocada la VI Assemblea Estatal de la COESPE

image_pdfimage_print

Aquest 1r de febrer, la Comissió d’Organització de la Coordinadora Estatal en Defensa del Sistema Públic de Pensions (COESPE) ha convocat el procés de la seva VI Assemblea dins dels terminis i requisits exigits per les normes de funcionament del nostre moviment social. Aquest procés culminarà en una reunió presencial a Madrid de les persones representants de les diferents comunitats autònomes, el 28 i 29 de maig. Davant un escenari internacional de creixent pressió per privatitzar els sistemes públics de pensions per part dels grans fons financers globals, és més necessari que mai, mantenir, estendre i consolidar el moviment pensionista.

En aquests últims mesos hem vist com en països tan diferents com França, el Perú o ara l’Argentina aprofitant la feblesa dels governs, es tracta d’erosionar i privatitzar el dret social a les pensions públiques. COESPE ha desplegat una important activitat de solidaritat internacional amb accions puntuals, però també teixint xarxes organitzatives amb els moviments pensionistes de tot el món.

Al nostre país, malgrat que les mesures més dures contra la revaloració de les pensions han estat parcialment revertides, observem amb tristesa que els successius governs continuen obrint la porta a processos de privatització, tracten d’ocultar els comptes del sistema obstruint la seva auditoria i obren la porta a la privatització gradual del sistema en els nous convenis col·lectius, a través dels plans de pensions d’ocupació (PPE).

Publicitat

Hem generat, i sostingut aquests últims anys, un moviment que s’articula sobre un conjunt clar de demandes els elements centrals de les quals són:

— Ens oposem a qualsevol pròrroga de l’edat de jubilació, entenent que és un mecanisme innecessari que perjudica els treballadors actuals i als joves que entren en el mercat de treball, que va en la direcció oposada a l’augment de productivitat del sistema econòmic que requereix una reducció del temps de treball, per donar un lloc a totes les persones en la societat.

— Exigir la revaloració de totes les pensions públiques amb l’augment del cost de la vida.

— Adoptar mesures efectives per a tancar la bretxa de gènere, que s’està ampliant en augmentar els anys de còmput per a fixar les pensions públiques.

— La pujada immediata de totes les pensions públiques que estan per sota del 60% del salari mitjà del país i que avui dia se situa en 1250 €. Aquesta mesura es correlaciona amb l’exigència de la pujada del salari mínim en la mateixa quantia.

— Realitzar una auditoria sobre el finançament de les despeses de naturalesa contributiva i no contributiva de la Seguretat Social segons la llei 21/2021 de 28 de desembre.

— Derogació dels plans de pensions d’ocupació (PPE) que obren una porta a la privatització dels fons públics de pensions.

En aquesta ocasió COESPE crida a totes les plataformes locals o territorials, que encara no s’han incorporat a la Coordinadora Estatal, a participar en aquest procés ampliant l’organització del col·lectiu pensionista. El debat assembleari es concentrarà a considerar quines són les accions, a la llum de l’experiència compartida, que poden fer més eficaç i extensa la nostra lluita i a com reforçar els nostres vincles amb altres moviments socials del nostre país que s’oposen a les retallades i a la privatització que el poder financer tracta d’infiltrar en les mesures de tot nivell que adopten els governs. Així mateix, ens proposem consolidar les nostres vinculacions amb moviments pensionistes de la resta del món, amb els qui hem anat construint espais de solidaritat.

Per descomptat, això no descarta considerar també els ajustos en la nostra taula reivindicativa i normes de funcionament que, en el nostre debat les plataformes considerin necessari fer. D’igual mode, prosseguirem impulsant les mobilitzacions sistemàtiques de demanda del sosteniment i millora del Sistema Públic de Pensions en el nostre Estat, amb accions com la primera trobada de dones pensionistes convocat per la Comissió de la Dona de COESPE, els pròxims 23 i 24 de febrer a Madrid, així com altres accions amb caràcter estatal, conferències, mobilitzacions amb altres moviments socials, en defensa dels drets públics, etc.

Vàrem néixer en 2017, hem frenat contrareformes, i hem aconseguit victòries, però l’escenari que enfrontem no permet cap complaença, ni descans. Malgrat totes les dificultats que tenim les persones grans, una vegada més demostrarem la nostra voluntat de persistir en la mobilització i la lluita. Únic camí que ens deixen els qui han decidit engreixar els seus ja enormes beneficis, a costa de les persones més febles.

Governi qui governi, les pensions públiques es defensen!