Farem bondat?

image_pdfimage_print

En acomiadar-me d’alguna criatura i sobretot si estan en grup, tinc per costum dir-los “Feu bondat”. Quan ja em coneixen, fins i tot ja s’ho esperen i llavors els dic “Què heu de fer?”. I a l’uníson i amb cara trapella em responen “bondat”.

És del tot evident que m’ho diuen per seguir la broma, perquè malament aniríem si de petits no fóssim entremaliats. M’envaeix un calfred quan penso en aquelles institucions que imparteixen una educació estricta, no pel que fa al coneixement, sinó per imposar una falsa moral als infants. Reprimir les dolenteries pròpies d’una criatura no engendrarà un adult més bo, ans, al contrari, ben probablement n’acabarà eixint un dèspota.

Ignoro quina ha estat l’educació que han rebut individualment tots i cadascun dels polítics i mandataris que han passat pels diferents governs del país veí, però tant és, perquè pel que fa a ells, això del despotisme no sembla que sorgeixi únicament d’una educació inadequada. Espanya sempre ha tractat despòticament Catalunya i no deixarà pas de fer-ho ara. Desenganyem-nos.

Publicitat

Tan sols cal veure com s’estan comportant els dinosaures que van parir la “Sacrosanta Constitución Española”, com a resultat d’una transició amb tanta connivència amb el franquisme, que no tan sols no el va fer desaparèixer, sinó que l’ha perpetuat fins avui i tot indica que així seguirà per la resta-dels-nostres-dies-amén.

Veient-los com s’esquincen les vestidures tan sols a l’inici d’una negociació que pretén investir el senyor Pedro Sánchez a canvi no sé gaire bé de què, ja m’ho diu tot. Aquest “què” que m’acabo de preguntar, serà “res”.

Perquè, vejam, si intentem raonar amb dues premisses que dono personalment per certes i vàlides, com són que cal la unilateralitat per arribar a la independència i que l’amnistia —si arribés, que és difícil— comporta renunciar a la unilateralitat, algú em pot aclarir a quina conclusió arribem?

President Puigdemont, anirem a noves eleccions o continuarem fent bondat?

PD. No tinc una bola de cristall. Tan sols aclarir que aquest article s’ha escrit amb antelació de sortir publicat i per tant no sé què passarà amb el debat d’investidura de Feijoo.

_________________________

Articlu publicat a Tribuna Maresme