image_pdfimage_print

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha reunit tots els delegats i delegades del Govern als països de la UE per coordinar la nova fase d’actuacions de la Generalitat sobre l’oficialitat del català a Europa. Una de les mesures que els ha traslladat és la de compartir un argumentari amb els governs europeus, que es traduirà a tots els idiomes de la UE, per ajudar “a esvair qualsevol dubte” sobre l’oficialitat del català. Uns arguments que han estat elaborats d’acord amb les converses ja mantingudes amb els governs europeus abans del debat del Consell d’Afers Generals de la Unió Europea, que va tenir lloc el 19 de setembre a Brussel·les.

La reunió ha servit per “fer el seguiment de la tasca que des del primer moment hem estat desplegant: consolidar la proposta perquè el català sigui una llengua oficial més de la UE”. “Som el màxim d’ambiciosos, el màxim d’exigents i d’autoexigents” per aconseguir que l’oficialitat del català a la UE sigui una realitat, ha assegurat la consellera.

La instrucció és la mateixa des del primer dia, “abocar el màxim d’esforços, de recursos, d’arguments i d’elements que consolidin el que hem reivindicat des del primer moment: el dret dels 10 milions de catalanoparlants que la nostra llengua, que és oficial a l’Estat espanyol, sigui també una llengua oficial a la Unió Europea”, ha explicat Serret.

Publicitat
Publicitat

Després de l’últim Consell d’Afers Generals de la UE, celebrat el 19 de setembre, la consellera Serret va anunciar des de Brussel·les una nova ronda de contactes amb tots els governs de la UE per traslladar-los la informació necessària, els arguments favorables i esvair dubtes sobre l’oficialitat del català a les institucions europees.

Els contactes, que ja es van iniciar fa setmanes, s’estan fent a tots els nivells: a Brussel·les a través de la Delegació del Govern davant la UE contactant a les representacions permanents dels estats europeus, a Barcelona a través del cos consular i les ambaixades, i a les capitals europees a través de la xarxa de delegacions del Govern.

“Prenem encara amb més força una segona ronda de contactes, i ho fem, com sempre, intentant anar a tots els nivells d’influència”, ha explicat Serret. Aquesta nova fase intensificarà encara més les accions per exposar els arguments del Govern per defensar l’oficialitat del català a la UE, tant en l’àmbit institucional com en l’opinió pública europea.

A la reunió hi ha assistit el director general d’Afers de la UE, Gerard Vives, i els delegats Ignasi Centelles, delegat del Govern davant la Unió Europea; Marie Kapretz, delegada del Govern a Alemanya; Krystyna Schreiber, delegada del Govern a Europa Central; Eva Doya Le Besnerais, delegada del Govern a França; Luca Bellizzi, delegat del Govern a Itàlia; Rui Reis, delegat del Govern a Portugal; Montserrat Riba, delegada del Govern als Països Nòrdics i Països Bàltics; i Eric Hauck, delegat del Govern al Sud-est d’Europa. Amb aquests delegats i delegades es cobreix la totalitat dels estats membres de la Unió Europea.