image_pdfimage_print

El Conforcat és l’ens públic de l’administració catalana per la formació contínua de Catalunya que s’adreça al gruix de la població ocupada i “promou la qualificació i la formació professional per a l’ocupació (FPO) de persones treballadores ocupades al llarg de la vida, que facilita la millora de les seves competències professionals i les adapta a les demandes dels sectors productius, fet que fomenta la competitivitat de les empreses”.

Aquest organisme de la Generalitat de Catalunya va ser crear el 2003 i, segons els estatuts, es relaciona amb el Departament d’Empresa i Ocupació, o bé l’ànàleg que s’ocupi de les seves competències.

En el text refós del 2015, no es fa cap menció explícita a l’idioma en el qual s’impartirà la formació, ni tampoc en la memòria consultada del 2022. En el formulari d’inscripció als cursos consta en el llistat d’instruccions, com a primer, el de “Consensuar, amb la resta de participants, en quina de les llengües oficials de Catalunya es desenvolupa l’acció formativa, per tal de garantir el correcte funcionament i el correcte seguiment de les formacions” i, més endavant, com a punt 7 el de “Denunciar situacions de discriminació (http://conforcat.gencat.cat/ca/consorci/lgtbi/)”.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Tenim clara la situació legal de la nostra llengua, no obstant, i precisament tenint-la en compte, la paraula “consensuar” potser no seria la més idònia per molts motius ja que cal tenir clar  l’ús ideològic del bilingüisme, amb la pretensió de ser un element conciliador i neutre, legitima, encobreix i fonamenta el retrocés de la llengua pròpia, haurien d’actuar en consonància amb les polítiques que impulsa o promou la Secretaria de Política Lingüística i el Consorci de Normalització Lingüística que hauria de ser una de les missions dels organismes públics en defensa de la llengua, sense desmerèixer els esforços i la bona tasca que fan ni en contra de cap altra llengua i, perquè, tot curs ha d’indicar-se amb antelació i programació en quin idioma s’impartirà i acomplir-ho. Caldria una coordinació entre tots els departaments al marge de qui governi i de factors aliens a la formació. Pel que fa a la discriminació, el formulari sembla no ser genèric ja que la vulneració dels drets lingüístics és també una discriminació.

A la pàgina de “Publicacions” del web corresponent consta —i de moment no està accessible— que la normativa del Servei Català d’Ocupació està en tràmit. Esperem doncs que, per ser conseqüents, si és un organisme de la Generalitat de Catalunya tingui en compte la seva responsabilitat en l’ensenyament de català i la seva normalització a Catalunya a tots els seus efectes.