Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, recollint la vara de presidenta de la Diputació de Barcelona | Foto: Diputació de Barcelona
Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, recollint la vara de presidenta de la Diputació de Barcelona | Foto: Diputació de Barcelona
image_pdfimage_print

Un cop més el PSC tindrà la presidència de la Diputació de Barcelona gràcies a un acord amb els Comuns, Tot per Terrassa i els diputats provincials designats per Junts per Catalunya corresponents al partit judicial d’Igualada (Marc Castells) i el de Vilafranca del Penedès (Sergi Vallès). Lluïsa Moret (PSC) fou escollida aquest dijous en el ple de constitució presidenta de l’ens supramunicipal i governarà amb el suport de 25 dels 51 diputats provincials, a un de la majoria absoluta. Marta Farrés (PSC), Maria Eugènia Gay (PSC), Candela López (En Comú Podem) i Marc Castells (Junts per Igualada) ocuparan les vicepresidències de la Diputació. Un acord entre els 12 diputats provincials designats per Junts per Catalunya i els 11 ERC hauria dificultat molts més al PSC assolir la presidència que hauria d’haver aconseguit el suport del PP per aconseguir-ho.

Per altra banda, el dimarts també es va constituir la Diputació de Lleida. En aquest cas Joan Talarn (ERC) va ser-ne escollit el president amb el suport d’una majoria absoluta formada pels diputats provincials designats pel PSC, Unitat d’Aran (formació vinculada als socialistes a l’Aran) i la coalició electoral Ara Pacte Local (PDeCAT i Ara Catalunya). La Diputació es completa en les seves quatre vicepresidències, amb Agustí Jiménez (PSC), Sandra Castro (ERC), Juan Antonio Serrano (Unitat d’Aran, UA) i Rosa Pujol (Ara Pacte Local). Era possible una majoria alternativa entre Junts per Catalunya i ERC que disposen de 18 dels 25 diputats provincials.

A Tarragona, encara pendents del ple de constitució, se sap que hi ha un acord tancat entre ERC i el PSC per governar la diputació provincial i fer-ne la republicana Noemí Llauradó la presidenta. A Tarragona també hi havia una majoria alternativa formada per ERC i Junts per Catalunya que disposen de 17 dels 27 diputats provincials.

Girona serà l’única diputació governada per partits que es defineixen com a independentistes, ja que Junts per Catalunya i ERC han acordat reeditar-hi l’acord que ja tenien en la passada legislatura.