image_pdfimage_print

Xavier Antich va proclamar ahir: “Fem una crida a omplir massivament les urnes contra l’estratègia d’estat per tornar l’independentisme irrellevant”. Així de contundent fou el president d’Òmnium Cultural davant dels socis i sòcies de l’entitat durant la celebració de l’Assemblea General Ordinària, a Lleida. Antich també va exigit responsabilitat als partits polítics independentistes perquè “estiguin a l’alçada” del moviment i abandonin “el curt termini”: “Fa temps que la ciutadania castiga amb la seva abstenció que no hi hagi un projecte compartit”. “Vingui qui vingui, guanyi qui guanyi, el país necessita una societat civil forta i que l’independentisme sigui rellevant. Per això, cal participar políticament el 23 de juliol i també el dia 24 i, la setmana i els mesos següents”, va assegurar el president, que també va constatar “l’èxit de l’estratègia d’estat per debilitar el moviment, on PP i PSOE convergeixen per foragitar l’independentisme de qualsevol espai de poder polític”. Per aquest motiu, va subratllar: “A cada elecció cal comptar-nos: ens comptem nosaltres, ens compta l’Estat i ens compta la comunitat internacional”.

En el seu discurs, Antich va alertar també de l’entrada de l’extrema dreta en totes les institucions:“L’extrema dreta és un perill sempre i arreu”. “No ens queda lluny, al País Valencià i a les Illes, l’extrema dreta governa amb la dreta extrema per combatre la llengua, la cultura i un model d’escola que és exemple de cohesió”. Davant d’aquest context polític, el president d’Òmnium Cultural es va mostrar determinat, assegurant que l’entitat es va crear fa 62 anys per ser “l’espai de país on articular la resistència nacional” i que “passi el que passi, Òmnium hi serà i continuarà sent refugi i múscul de totes les veus compromeses amb els drets humans i la democràcia”.

Finalment, Antich també va advertir que si el moviment independentista no corregeix el desànim, la desorientació i la desmobilització, la desconfiança continuarà creixent. En aquest sentit, Xavier Antich va reafirmar la necessitat “d’iniciar un nou cicle polític i d’incloure nous lideratges al moviment, per superar la lògica autodestructiva i les derives antipolítiques”. “Des d’Òmnium continuarem treballant contra la lògica fratricida, que paralitza el país, i contra l’antipolítica i el populisme, que erosionen la democràcia des de dins”, va advertir. Per això, i per acabar, va fer una crida als socis i sòcies i també a la ciutadania: “Contra la temptació del desànim, més mobilització a les urnes i al carrer”.

Publicitat
Publicitat

A l’inici del discurs, el president de l’entitat també va rendir homenatge a l’expresident d’Òmnium Cultural, Jordi Porta, que va morir el passat 14 de juny. “Més enllà dels que només observen críticament les febleses de la societat, nosaltres ens proposem actuar per a millorar-la”, va recitar Antich, fent-se seves les paraules que Porta va dir quan va deixar la presidència d’Òmnium, l’any 2010.