image_pdfimage_print

El Govern ha aprovat la creació de la Delegació als Estats Andins, que tindrà seu a la capital de Colòmbia, Bogotà, amb l’objectiu de consolidar la relació entre Catalunya i la regió. La nova delegació, que també representarà l’executiu a Bolívia, l’Equador, el Perú i Veneçuela, reforçarà la presència institucional de la Generalitat a l’Amèrica Llatina, on se sumarà a les delegacions que ja estan en funcionament a Mèxic i l’Amèrica Central, al Con Sud i al Brasil. Avui mateix s’inicien els tràmits per escollir el delegat o delegada que encapçalarà la delegació mitjançant un concurs públic.

Amb aquesta nova incorporació, el Govern passarà a cobrir gairebé el conjunt del continent americà, on l’executiu també té delegació als Estats Units i al Canadà. Així, amb l’oficina a Colòmbia, hi haurà un total de cinc delegacions a Amèrica. D’aquesta manera, i amb un total de 21 delegacions, la xarxa de delegacions a l’exterior passa a representar institucionalment el Govern a gairebé 70 països arreu del món.

Anunci des de Colòmbia

Publicitat
Publicitat

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i Garcia, va anunciar el passat mes de març des de la capital colombiana que s’havien iniciat els tràmits per a la creació d’aquesta delegació. Ho va fer en el marc del viatge a l’Amèrica Llatina, des d’on també va explicar que l’Executiu recuperarà pròximament la figura del representant permanent de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) a Colòmbia.

Colòmbia ha estat des de sempre país prioritari per a la política de cooperació al desenvolupament del Govern i, de fet, és el país que més Ajut Oficial al Desenvolupament (AOD) ha rebut: entre 2017 i 2022, més de 14 milions d’euros en diferents projectes i intervencions, com ara donant suport al Sistema Integral de Veritat, Justícia, Reparació i No Repetició.

Interès estratègic de la regió

La tria de la ubicació de la seu de la nova delegació, Colòmbia, neix de l’interès estratègic que té el país com a potència regional a Sud-amèrica. Malgrat la llarga trajectòria de conflictes interns, en l’actualitat Colòmbia es troba en un moment clau de la seva història, en què cal consolidar la pau i la justícia social. Alhora, el país creua una etapa de certa estabilitat que pot contribuir a ampliar el seu rol regional i al seu desenvolupament econòmic.

A escala regional, els estats andins són una regió amb unes perspectives de desenvolupament amb molt de potencial i, en termes econòmics, amb molt d’atractiu per a les exportacions catalanes. Segons un informe d’ACCIÓ amb dades del 2022, l’Amèrica Llatina és la regió del món on aquestes pugen més clarament, amb una variació interanual del 33,8%.

D’altra banda, la presència a Catalunya de ciutadans i ciutadanes amb origen a Colòmbia (54.820), Perú (30.596), Veneçuela (33.001), Equador (23.467) i Bolívia (23.840) és molt nombrosa, i suma un total de 165.724 persones segons dades de l’Idescat del 2022. A més, hi ha vuit comunitats catalanes a l’exterior en aquests quatre països.

La nova delegació amb seu a Colòmbia també complementarà i reforçarà la tasca que fan les oficines d’ACCIÓ a Bogotà i Lima.

La xarxa de delegacions del Govern a l’exterior

Les delegacions a l’exterior són una eina cabdal de l’acció exterior del Govern al servei de tota la societat catalana i tenen la vocació de teixir relacions de confiança i de benefici mutu amb els països amb qui es relacionen des dels principis d’utilitat, credibilitat i reputació. Amb la nova Delegació del Govern als Estats Andins, la xarxa d’oficines a l’exterior continua desplegant-se i avui hi ha més delegacions a l’exterior que mai, 21, que cobreixen una setantena de països arreu del món.