Entrega de premis de la vuitena edició del Concurs de Microrelats
Entrega de premis de la vuitena edició del Concurs de Microrelats
image_pdfimage_print

Dos autors del Baix Llobregat, dos més del Vallès Occidental, dos del Barcelonès i un del Segrià han estat els finalistes de la vuitena edició del Concurs de Microrelats, el certamen organitzat per la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) amb la col·laboració de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès (EE). Fins a una vuitantena de persones han assistit a l’acte de lliurament de premis que ha tingut lloc aquest dijous a Ona Llibres i en el qual també s’ha fet un homenatge a Joan Brossa, el poeta a qui està dedicat el Correllengua d’enguany.

Així doncs, en la Categoria Oberta, en la qual s’havien de presentar microrelats escrits de no més de 1.200 caràcters, el primer premi ha estat per a Jaume Juliana, autor de Llengua morta. La segona posició ha estat per a Eduard Martí, per Paraules de goig i dol. Finalment, Núria Pelegrí ha quedat en tercer lloc, amb el microrelat Solitud. Enguany, a més, el jurat del vuitè Concurs de Microrelats ha concedit un accèssit a Étienne Pagès per l’obra La biblioteca perduda.

En la Categoria Xerrem, d’altra banda, hi ha hagut tres guanyadores. El primer premi ha recaigut en l’obra titulada Amb la llengua a la maleta, de Pepi Viciana (Grup Xerrem Junts de l’Entitat Espluga Viva, d’Esplugues de Llobregat). El segon, ha estat per a M. José Corbera (Grup Xerrem Junts de la Biblioteca Vapor Badia, de Sabadell), amb l’obra Passejant la llengua. Per acabar, la tercera persona premiada ha estat Rafaela Díaz (Grup Xerrem Junts del Casal Cívic la Roureda, de Sabadell), amb la narració El camí de la llengua.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

Cal destacar que la Categoria Xerrem és una categoria especial. La narració es presenta en un fitxer d’àudio; i hi participen persones que estan aprenent a conversar en català a través dels grups de conversa del projecte Xerrem Junts, un dels projectes cabdals de la CAL des de fa disset anys.

En l’acte de lliurament de premis del Concurs de Microrelats d’aquest dijous, els assistents també han pogut gaudir de l’espectacle “Senzillament Brossa”, un recital de poesia realitzat per la Comissió de Llengua de les Corts, que ha comptat amb l’acompanyament al piano d’Enric Vendrell. La representació proposa endinsar-se en la vida del poeta Joan Brossa, per tal que se’n conegui la part més crítica i punyent de la seva visió de la política, la religió o la llengua, i la seva part més sensible i emotiva; tot plegat amb la finalitat de conèixer el seu món interior. Com ja hem dit, Brossa és el poeta a qui s’ha dedicat el Correllengua d’enguany, coincidint amb el 25è aniversari de la seva mort.

L’actual edició
El Concurs de Microrelats és una iniciativa que té com a objectiu promoure l’ús del català i estimular la creativitat de totes aquelles persones que el parlen o bé l’escriuen, sigui quin sigui el seu nivell. El resultat de tot plegat són obres d’una gran qualitat lingüística i narrativa que aconsegueixen sorprendre i generar tota mena de reaccions en el lector amb molt poques frases.

Les narracions de l’edició d’aquest 2023 han girat entorn del lema “Amb la llengua a la maleta”. La convocatòria ha tingut un gran èxit de participació. Entre els mesos de febrer i març es van enviar a la CAL un total de 85 obres, 66 de la Categoria Oberta i 19 de la Categoria Xerrem. Entre totes elles, el jurat, format per Franco Chiaravalloti, Olga Jornet i Mercè Ubach, en representació de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, i Carme Villar i Marc Prohom, en representació de la CAL, ha escollit un total de set obres guanyadores.

Relats guanyadors

Categoria Oberta
1r premi: Llengua morta, de Jaume Juliana Pujolar (El Papiol).
2n premi: Paraules de goig i dol, d’Eduard Martí Blanch (Barcelona).
3r premiSolitud, de Núria Pelegrí Bobet (Almenar).
Accèssit: La biblioteca perduda, d’Étienne Pagès Gaulier (Barcelona).

Podeu llegir els relats guanyadors de la categoria oberta aquí.

Categoria Xerrem
1r premi: Amb la llengua a la maleta, de Pepi Viciana Sánchez (Grup Xerrem Junts del Centre Cultural l’Avenç, d’Esplugues de Llobregat). Podeu escoltar-lo aquí. 
2n premi: Passejant la llengua, de M. José Corbera Rodríguez (Grup Xerrem Junts de la Biblioteca Vapor Badia, de Sabadell). Podeu escoltar-lo aquí.
3r premiEl camí de la llengua, de Rafaela Díaz (Grup Xerrem Junts del Casal Cívic la Roureda, de Sabadell). Podeu escoltar-lo aquí.

Adjunts:
Cartell del VIII Concurs de Microrelats
NdP Acte lliurament premis Concurs Microrelats
Relats guanyadors Categoria Oberta
Àudio 1r premi Categoria Xerrem
Àudio 2n premi Categoria Xerrem
Àudio 3r premi Categoria Xerrem