image_pdfimage_print

Si volem una Barcelona amb l’atmosfera descontaminada, que eviti més de 700 morts cada any, i que ajudi a descarbonitzar la seva economia el 2050, hem de garantir també  un entorn  sense substàncies tòxiques pel 2030, com ens obliguen els objectius del Green Deal de la UE.  Es tracte d’accelerar l’exclusió de les substàncies de síntesi perilloses. Pensem que les gran ciutats com Barcelona recullen la meitat de la població mundial (uns 4.000 milions de persones); consumeixen el 80% de l’energia i emeten el 65% dels gasos d’efecte hivernacle.

Santiago Vilanova, el candidat a l´alcaldia d´Els Verds-Alternativa Verda (EV-AV), proposarà al govern municipal que surti de les eleccions del 28 de maig un estudi urgent que mesuri l’impacte sobre la salut dels barcelonins i barcelonines de les baixes dosis dels contaminants més perillosos i persistents. “Els lobbies industrials estan endarrerint els resultats de l’impacte d’aquestes partícules sobre la salut. Hem d’exigir que s’apliqui el principi de precaució”, diu Vilanova.

1. Les partícules fines i ultrafines (PM10 i PM 2,5) generades pel trànsit rodat que arriben a passar de l’alvèol pulmonar a la sang.

2. Les dioxines i furans que emet la incineradora del Besòs (investigada per la Fiscalia); substàncies tòxiques i cancerígenes que alteren el sistema immunitari.

Publicitat
Publicitat

3. Els per i poli-fluoralquils (PFAS) que no eliminen les plantes depuradores  i que arriben al consum humà mitjançant l’aigua potable. Els PFAS  han generat una greu preocupació per part de l’Agència Europea del Medi Ambient pels danys que provoquen al fetge; risc de càncer de ronyó i testicles i disfuncions de la glàndula tiroides.

Els Verds-Alternativa Verda es fa ressò dels informes de la Health and Environment Alliance (HEAL) que demana accelerar l’exclusió d’aquestes substàncies de síntesi del cicle productiu i revisar urgentment la Directiva Europea de l´Aigua.