image_pdfimage_print

‘Minairó’, la tercera missió satel·litària que impulsa el Govern en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, ja ha arribat a l’espai. El llançament del nanosatèl·lit que donarà servei a la missió ha tingut lloc a les 08:47h (hora catalana) d’aquest dissabte des de la base espacial de Vandenberg, a Califòrnia (EUA), a bord d’un coet llançador Falcon9 de la companyia nord-americana SpaceX on hi viatjaven fins a 50 càrregues útils més, inclosos altres nanosatèl·lits, microsatèl·lits i vehicles de transferència orbital. 67 minuts més tard, el coet llançador ha ejectat el nanosatèl·lit català a la seva òrbita de destí, a més de 500 km de la Terra.

El llançament, previst inicialment per al passat 11 d’abril i posposat fins el propassat dissabte per raons meteorològiques, s’ha pogut seguir en directe a través del web de SpaceX, on a partir d’avui també estarà disponible el vídeo complet de l’enlairament del coet i la posada en òrbita dels satèl·lits que hi viatjaven.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha expressat la seva satisfacció per l’èxit del llançament d’aquesta tercera missió de l’Estratègia NewSpace de Catalunya: “es tracta d’un llançament històric d’un satèl·lit innovador que proveirà un servei imprescindible per assolir els objectius de la missió Minairó, i, per tant, per seguir avançant en el desenvolupament tecnològic i la promoció de l’ecosistema NewSpace català al país i al món”.

Publicitat
Publicitat

Liderada per la Generalitat de Catalunya i gestionada per la Fundació i2CAT, ‘Minairó’ és una missió tecnològicament molt innovadora que té per objectiu demostrar casos d’ús del nou protocol de connectivitat 5G NB-IoT des de satèl·lit i desplegar un ‘laboratori en òrbita’ per validar tecnologies i serveis desenvolupats a Catalunya .

El ‘laboratori en òrbita’, desenvolupat i gestionat per la Fundació i2CAT, permetrà validar el concepte innovador de càrregues flexibles (flexible payload) reprogramables en vol per facilitar l’execució de diferents funcions i serveis adaptats a diferents casos d’ús i reptes, com poden ser la monitorització de cultius, la gestió de recursos hídrics, el control de transports i mercaderies o la gestió d’infraestructures remotes.

Per assolir aquests objectius, compta amb el servei de comunicacions IoT que li proveirà el nanosatèl·lit enlairat avui des de Califòrnia: un CubeSat de 6U (sis unitats de 10cm3) i d’uns 10kg de pes creat per l’empresa catalana Sateliot -la mateixa que va dissenyar i desenvolupar l’’Enxaneta’-, que orbitarà al voltant de la Terra a una velocitat d’uns 8 km/s i passarà per damunt de Catalunya cada 5 dies aproximadament. Aquest nanosatèl·lit, el primer de la història que es llança sota l’estàndard 5G, donarà cobertura a tota la superfície terrestre i permetrà que qualsevol dispositiu d’IoT pugui connectar-se via satèl·lit o mòbil a qualsevol lloc.

El llançament d’avui ha marcat el tret de sortida de la tercera missió satel·litària de l’Estratègia NewSpace de Catalunya després de l‘’Enxaneta’, també de comunicacions IoT, i el ‘Menut’, d’observació de la Terra. Impulsada pel Govern a través de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball i amb la participació de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), la Fundació i2CAT i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), l’estratègia està concebuda per aprofitar i maximitzar les oportunitats d’aquest nou àmbit econòmic basat en l’ús de satèl·lits de petites dimensions que orbiten a baixa altura i en l’explotació de les seves dades.

Per això, l’estratègia impulsa missions satel·litàries amb la voluntat d’avaluar l’adopció d’aquesta tecnologia en els serveis de la Generalitat i fer de tractor per al seu desenvolupament en els diferents sectors productius i, al mateix temps, situar l’ecosistema espacial català al tauler de joc internacional vinculat a aquest nou àmbit emergent i promoure la generació, atracció i retenció de talent a Catalunya.