image_pdfimage_print

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha presentat en roda de premsa la metodologia i el calendari que l’Executiu desplegarà per “concretar la proposta catalana d’Acord de Claredat”, una proposta “basada en el consens”, que passa per “donar resposta a la majoria sòlida, àmplia i transversal” de la ciutadania que “vol decidir en llibertat el futur del país“. Aragonès ha assegurat que el conflicte amb l’Estat porta “massa temps bloquejat”, i que només avançarem si som capaços d’identificar “propostes noves, dirigides al conjunt del país, que ens permetin millorar tot el camí fet fins ara, que busqui tornar a sumar i a empoderar la ciutadania”. Per això, s’ha compromès a “defensar amb tota la força” la proposta resultant davant del Govern de l’Estat, “per tal de contribuir a abordar i resoldre l’origen del conflicte polític”

El cap de l’Executiu, durant la seva intervenció, ha explicat que el procés per donar forma a la proposta catalana “serà circular, iniciat i acabat pel propi Govern”, com a màxim responsable institucional del país, i que partint del coneixement expert “buscarà recollir la diversitat i pluralitat d’opinions de la societat civil organitzada i de la pròpia ciutadania del país”. Així, el president ha detallat que el punt de partida serà “un conjunt de preguntes, al voltant de mitja dotzena, que el Govern donarà a conèixer en breu sobre els diferents mecanismes democràtics que poden contribuir a resoldre el conflicte polític amb l’Estat”, i serà “la resposta” a aquestes qüestions “la base” de la proposta.

Consell Acadèmic i debat polític, social i ciutadà

Publicitat
Publicitat
Full de ruta Acord de Claredat

En aquesta línia, segons ha explicat el president, el Govern impulsarà la creació d’un “Consell Acadèmic”, format per experts de l’àmbit de les ciències socials i jurídiques, que serà “un conjunt plural i divers” , coordinat per Marc Sanjaume, politòleg de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). És previst que el Consell comenci a treballar aquest mes d’abril i elabori “un primer informe”, que oferirà diferents opcions de resposta a les preguntes plantejades pel Govern. Aquest informe, ha afegit Aragonès, “estarà a l’abast de tota la ciutadania i servirà de base per guiar el debat polític, social i ciutadà que iniciarem abans de l’estiu”.

Pel que fa al debat polític a l’entorn de la proposta catalana, el president ha informat que convocarà una “Taula de partits catalans”, que començarà a treballar, després de les eleccions municipals els resultats de l’informe i “estarem disposats a escoltar altres propostes que es vulguin posar sobre la taula”. Alhora, el Govern impulsarà també un debat “amb la societat civil organitzada”, que vol “escoltar i recollir l’opinió de les entitats i associació de caràcter social, econòmic, cultural, cívic i esportiu de Catalunya” sobre les propostes recollides en el primer informe del Consell. I en paral·lel, i per tal de fomentar la participació de la ciutadania, “el Govern impulsarà 8 debats ciutadans arreu del país, reunint 100 persones en cada debat escollides per sorteig i seguint criteris científics”, ha concretat Pere Aragonès.

El president de la Generalitat ha reblat la seva presentació explicant que, en base a la informació recollida, el Consell Acadèmic elaborarà “un segon informe, al llarg de l’últim trimestre de l’any”, que recollirà les conclusions de tot el procés de debati “servirà com a base perquè l’Executiu elabori la proposta catalana d’Acord de Claredat, que volem que sigui el màxim d’inclusiu, democràtic, transversal i amb voluntat de posar solucions sobre la taula” . Una proposta, ha afegit, que “es portarà i defensarà en els espais de negociació que tenim oberts amb el Govern de l’Estat per tal de resoldre el conflicte polític”.