image_pdfimage_print

Els magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Jesús Maria Barrientos i Carlos Ramos han presentat una proposta d’abstenció en el judici contra la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, per l’1 d’Octubre. La proposta, plantejada en el si del mateix tribunal, suposa la suspensió del procediment a l’espera de la resolució.

Després que el Tribunal Suprem anul·lés el judici contra la mesa del Parlament presidida per Carme Forcadell per falta d’imparcialitat d’aquests dos magistrats, Barrientos i Ramos s’anticipen per evitar que un fet com aquest es torni a produir. Així ho apunten ambdós magistrats en el seu escrit d’abstenció, assegurant que “no es pot obviar” aquest precedent.

En aquell cas, la petició de recusació de Barrientos i Ramos presentada pels republicans va ser desestimada al TSJC. Més tard, en el marc del recurs d’apel·lació presentat també pels republicans, va ser el Suprem qui va considerar que tots dos incorrien en causes de parcialitat i va anul·lar el judici, forçant-ne la repetició.

Publicitat
Publicitat

Tots dos argumenten, en aquesta ocasió, que pot ser causa de parcialitat (segons l’article 219.11 LOPJ) la seva participació en l’admissió de la querella del Ministeri Fiscal contra el Govern del 2017, del qual formava part Serret com a consellera d’Agricultura, Ramaderia i Pesca.

Els republicans valoren positivament aquest gest perquè “confirma, una vegada més, la falta d’imparcialitat d’aquests magistrats”: “El fet de tenir-los al tribunal augmenta les probabilitats de condemna i la gravetat de la mateixa”.

Barrientos i Ramos també formen part del tribunal que haurà de jutjar el president del grup parlamentari d’Esquerra Republicana, Josep Maria Jové, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i l’exsecretari d’Hisenda, Lluís Salvadó.