image_pdfimage_print

Esquerra Republicana porta al ple del Parlament una moció sobre memòria democràtica en què torna a defensar que es resignifiqui la prefectura de Via Laietana i exigeix a l’estat espanyol que col·labori amb la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i les entitats implicades per tal de traspassar-ne la titularitat. Els republicans volen que el que va ser un espai de tortura durant el franquisme es converteixi en un centre de memòria, democràcia i reparació de les persones víctimes de la dictadura franquista, i de la resistència i la lluita per les llibertats democràtiques.

El text presentat pels republicans, que es debatrà aquesta setmana, també proposa a la Generalitat eliminar tots els símbols franquistes que encara es mantenen a la via pública en tot el territori català, i en especial, la retirada del monument situat enmig del riu a Tortosa.

A més, la moció també reclama fer més passos endavant per localitzar i identificar a les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista i així mateix, s’insisteix perquè es treballi per tenir enllestits els tràmits de l’avantprojecte de llei de memòria democràtica, a principis de l’any vinent.

Publicitat
Publicitat

Per altra banda, el grup parlamentari d’Esquerra Republicana porta al Parlament reclamar al govern espanyol un acte formal i solemne de desgreuge al president Lluís Companys, condemnat a mort i executat, com a mesura de repressió, durant la dictadura franquista.

En un altre dels punts de la moció, fruit de la interpel·lació que va fer la diputada Maria Jesús Viña, es demana promoure un currículum acadèmic en diferents nivells del sistema educatiu que inclogui la memòria democràtica i s’insisteix que s’impulsin polítiques públiques en matèria de memòria democràtica a través de la recerca i difusió del paper de les dones i el moviment LGTBIQ+.