En el marc de la Plataforma Multidispinaria Europea Contra les Amenaces Criminals(EMPACT), impulsada per Europol, entre el 18 i el 25 de setembre de 2022 es van dur a terme els Joint Action Days Firearms 2022, concepte que correspon a una sèriedeDiesd’Acció Conjunta (JAD) a nivell europeu per combatre, en aquest cas concret, l’activitat il·lícita del tràfic d’armes especialment provinent de països de l’est, i altres tipus de delictes associats al crim organitzat.

L’operatiu europeu ha culminat amb 382 detencions, més de 74.000 persones controlades, la inspecció de 32.665 vehicles i prop de 1000 escorcolls. A banda, s’han confiscat de 91 armes de foc, 15 granades de mà, 12.250 cartutxos de munició, 304 kg d’heroïna, 147 de cànnabis, 5.402 plantes de marihuana i 1,3 kg de cocaïna.

Aquests JAD han constat d’una fase inicial de creació d’intel·ligència policial i una fase de coordinació entre els diferents cossos policials que hi han pres part. Posteriorment, entre el 26 i el 29 d’octubre, es va desenvolupar la fase operativa on es van realitzar un seguit de controls policials a diferents vies, com és el cas de l’AP-7, ubicacions que van venir determinades a partir de la informació obtinguda en la fase d’intel·ligència.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Els països implicats en aquest operatiu són Alemanya, Bòsnia, Itàlia, Sèrbia, Espanya, Regne Unit, Montenegro, Moldàvia, Turquia, Kosovo, Àustria, Bulgària, Croàcia, Macedònia del Nord, Romania, Suècia i Ucraïna.

A Catalunya, hi han participat els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. La coordinació operativa es va dur a terme a través de la Subcomissió de Policia Judicial. Així mateix, durant la fase operativa també es va establir un centre de coordinació a les dependències del Centro de Inteligencia contra el Terrorismo y el Crimen Organizado (CITCO) a Madrid, on els Mossos d’Esquadra hi han participat.

Les accions pròpies de la fase operativa s’han dut a terme en diferents franges horàries a diferents punts fronterers, estacions de transport o àrees de servei de Barcelona, Tarragona i Girona. Dins del cos de Mossos d’Esquadra, la Comissaria General d’Investigació Criminal ha dut a terme la coordinació operativa amb la resta de cossos policials, i amb el suport de serveis d’altres Comissaries Generals, com Unitats de Seguretat Ciutadana, ARRO i Trànsit, per garantir l’assoliment dels objectius del dispositiu.