image_pdfimage_print

En el marc de la Plataforma Multidispinaria Europea Contra les Amenaces Criminals(EMPACT), impulsada per Europol, entre el 18 i el 25 de setembre de 2022 es van dur a terme els Joint Action Days Firearms 2022, concepte que correspon a una sèriedeDiesd’Acció Conjunta (JAD) a nivell europeu per combatre, en aquest cas concret, l’activitat il·lícita del tràfic d’armes especialment provinent de països de l’est, i altres tipus de delictes associats al crim organitzat.

L’operatiu europeu ha culminat amb 382 detencions, més de 74.000 persones controlades, la inspecció de 32.665 vehicles i prop de 1000 escorcolls. A banda, s’han confiscat de 91 armes de foc, 15 granades de mà, 12.250 cartutxos de munició, 304 kg d’heroïna, 147 de cànnabis, 5.402 plantes de marihuana i 1,3 kg de cocaïna.

Aquests JAD han constat d’una fase inicial de creació d’intel·ligència policial i una fase de coordinació entre els diferents cossos policials que hi han pres part. Posteriorment, entre el 26 i el 29 d’octubre, es va desenvolupar la fase operativa on es van realitzar un seguit de controls policials a diferents vies, com és el cas de l’AP-7, ubicacions que van venir determinades a partir de la informació obtinguda en la fase d’intel·ligència.

Publicitat
Publicitat

Els països implicats en aquest operatiu són Alemanya, Bòsnia, Itàlia, Sèrbia, Espanya, Regne Unit, Montenegro, Moldàvia, Turquia, Kosovo, Àustria, Bulgària, Croàcia, Macedònia del Nord, Romania, Suècia i Ucraïna.

A Catalunya, hi han participat els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. La coordinació operativa es va dur a terme a través de la Subcomissió de Policia Judicial. Així mateix, durant la fase operativa també es va establir un centre de coordinació a les dependències del Centro de Inteligencia contra el Terrorismo y el Crimen Organizado (CITCO) a Madrid, on els Mossos d’Esquadra hi han participat.

Les accions pròpies de la fase operativa s’han dut a terme en diferents franges horàries a diferents punts fronterers, estacions de transport o àrees de servei de Barcelona, Tarragona i Girona. Dins del cos de Mossos d’Esquadra, la Comissaria General d’Investigació Criminal ha dut a terme la coordinació operativa amb la resta de cossos policials, i amb el suport de serveis d’altres Comissaries Generals, com Unitats de Seguretat Ciutadana, ARRO i Trànsit, per garantir l’assoliment dels objectius del dispositiu.