Plataforma per la Llengua portarà la defensa jurídica de Francesc Xavier, el pacient de Benetússer discriminat per parlar en valencià a un metge del Centre de Salut d’Alfafar, i posteriorment multat amb 601 euros, per la Delegació del govern espanyol. L’ONG de valencià portarà el cas per la via de reclamació administrativa. Igualment l’entitat demanarà a la Conselleria de Sanitat que s’investigue l’actuació d’aquest facultatiu i que s’informe el personal sanitari del centre sobre el respecte al deure legal de garantir l’expressió en valencià de la ciutadania. Amics i familiars han convocat aquest diumenge 23 d’octubre a les 12 hores una concentració de suport a l’afectat en la porta de l’ambulatori on passaren els fets.
El passat 14 de juny, en una consulta del Centre de Salut d’Alfafar (l’Horta), adscrit a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana, el metge d’Urgències va negar a un pacient, Francesc Xavier, el dret de parlar valencià, i li va dir literalment: “Parle en castellà!”. El pacient va expressar el seu dret de parlar valencià, i el metge el va expulsar de la consulta. Tot seguit, el doctor va comunicar a la Policia Local d’Alfafar que el pacient “estava alterant el normal funcionament dels serveis del centre d’urgències” i que “estava alterant i molestant el recepcionista”. L’usuari estava demanant el full de reclamacions, que no li van donar fins a uns dies després, i estava sol·licitant ser atés per un metge que l’entenguera en valencià.
L’afectat ha rebut una proposta de sanció signada per la Secretària General de la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana, Maria Andrés Benlloch. En aquesta proposta de sanció els fets ocorreguts es consideren constitutius d’una infracció greu en la llei de seguretat ciutadana, la coneguda com a “llei mordassa”.
Tota actuació que supose una discriminació per raó de llengua pot ser entesa com a falta molt greu, segons la normativa sanitària. Aquesta situació de censura contra l’ús del valencià contradiu, a més, el seu ús normal i oficial. Negar l’atenció sanitària a un ciutadà per parlar valencià és un cas de discriminació contrari a l’Estatut d’autonomia de la Comunitat Valenciana, que determina que «els ciutadans valencians tindran dret a dirigir-se a l’Administració de la Comunitat Valenciana en qualsevol de les seues dos llengües oficials i a rebre resposta en la mateixa llengua utilitzada».
Igualment la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià explicita els drets que emparen el ciutadà que van ser vulnerats al Centre de Salut de Quart d’Alfafar. Existeix el dret de la ciutadania a l’expressió en valencià, «sense que puga derivar-se de I’exercici del dret a expressar-se en valencià, qualsevol forma de discriminació o exigència de traducció».
Plataforma per la Llengua durà la defensa legal de la vulneració de dret lingüístic i la discriminació patida. Igualment l’entitat demanarà a la Conselleria de Sanitat que s’investigue l’actuació d’aquest metge del Centre de Salut d’Alfafar i que s’informe el personal sanitari del mateix centre, mitjançant comunicació escrita, sobre el respecte al deure legal de garantir l’expressió en valencià de la ciutadania. Aquest diumenge dia 23, a les 12 hores, hi ha convocada una concentració de suport a l’afectat a la porta del consultori d’Alfafar.
El conseller de Sanitat justifica l’actitud del metge
El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, preguntat pels periodistes, va defugir parlar del cas ahir en una roda de premsa. En un perfecte castellà, va dir que desconeixia l’actitud del metge però, en tot cas, la va justificar dient que és “altament probable que eixe metge portara poc de temps en el territori valencià i no tinguera la capacitat d’entendre la llengua”. “Al pacient que parlava valencià finalment el va atendre un metge que sí que coneixia l’idioma”, relatà. En tot cas, digué que la Conselleria analitzarà el cas.
L’actitud del conseller Mínguez està d’acord amb el seu posicionament polític contra la normalització del valencià en l’administració pública. Recentment, en una entrevista digué que “el valencià no ha de ser un requisit sanitari excloent”, negant, una vegada més, la normativa promoguda pel seu mateix govern i aprovada per les Corts Valencianes en la Llei de Funció Pública, que estableix que tot el personal de la sanitat valenciana haurà de conéixer les dues llengües oficials.