image_pdfimage_print

Aquest dijous ha començat la temporada de caça del porc senglar al massís de Collserola. La primera de les 20 batudes programades des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s’ha fet a la zona de caça controlada de Collserola dins del terme municipal de Sant Cugat del Vallès, amb la participació de 38 caçadors autoritzats.

La resta de batudes programades a la serralada s’aniran fent fins al mes de febrer de 2023 i es reparteixen entre els municipis de Cerdanyola del Vallès, Sant Just Desvern i Sant Feliu de Llobregat. La superfície de les batudes no supera les 150 hectàrees i ocupa una proporció que no arriba al 2% de la superfície del parc natural.

Durant els darrers anys es manté l’activitat cinegètica en aquest espai natural on les societats de caçadors locals poden dur a terme tant batudes de caça del porc senglar com dels conills, tudons, tords i becades. Les jornades de caça van sempre de les 8 a les 15 hores i es troben aprovades en el pla tècnic de gestió cinegètica anual i fixades en un calendari i ubicacions concretes.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Un espai molt visitat amb mesures de seguretat

La singularitat del massís de Collserola, on l’ús públic i el nombre de visitants és molt més alt que a la majoria d’espais naturals, obliga a regular de forma molt estricta l’activitat cinegètica per fer-la-hi compatible. És per això que les mesures de seguretat són extraordinàries per reduir el risc d’accidents. Així, la pàgina web del parc natural de la serra de Collserola anuncia aquestes batudes per tal que els usuaris puguin trobar-hi alternatives. El web informa també sobre els límits i accessos de les zones de batudes que queden restringits a la resta d’usuaris mitjançant el corresponent decret d’alcaldia dels municipis per on es desenvolupa. A més, en els centres d’informació i a través de les xarxes socials des del consorci es donen avisos de les zones i dates de les batudes. Els organitzadors de la batuda estan obligats, a més, a senyalitzar clarament els accessos principals i a disposar una persona que informi de la prohibició d’accedir-hi.

15 batudes i 106 senglars capturats la temporada passada

Durant la temporada de caça 2021-2022 es van fer un total de 15 batudes entre octubre i febrer, de les 20 programades, en què es van caçar fins a 106 exemplars de porc senglar.

La densitat en aquesta zona ha assolit el màxim històric de totes les dades anuals obtingudes fins a arribar als 17 senglars per km2.

Densitats de senglar a Collserola

A més de la caça tradicional, la població de senglars de Collserola està sotmesa a controls excepcionals per tal de reduir els conflictes que l’espècie provoca. En aquests controls s’actua principalment en aquells exemplars que s’han habituat el medi urbà, on troba refugi i molt d’aliment en escombraries i residus.

L’augment de les densitats es deu amb molta probabilitat a la reducció de l’activitat de caça i de controls excepcionals que es van haver de minimitzar durant l’any 2020 i 2021 a causa de les mesures de confinament per la covid-19. A més, durant l’hivern també de 2020 i de 2021 moltes batudes de caça es van suspendre per motius de seguretat, atesa l’excessiva presència de visitants durant aquest període, com a resposta del Departament a les inquietuds dels ajuntaments.