image_pdfimage_print

L’exposició “100 anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya”, que s’inaugura el 30 de setembre a les 18.30 hores a la Casa Lluvià de Manresa, és un dels eixos importants de l’any dedicat a commemorar el centenari de la creació de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Aquesta commemoració ha estat aprovada pel Govern per a l’any 2022. La itinerància de l’exposició s’inicia a Manresa dins de la programació de la 25a edició de laFira Mediterrània i tindrà un llarg recorregut per diversos indrets del territori.

L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (1922-1940) és probablement el projecte de recol·lecció folklòrica més ambiciós dut a terme en la història catalana. Va ser impulsat pel mecenes cultural Rafael Patxot i Jubert amb el suport de l’Orfeó Català, l’any 1922. L’objectiu principal era recuperar, estudiar i retornar al poble català el seu propi corpus musical.

L’exposició és una síntesi de la convulsa història d’aquest gran projecte: la seva gènesi, característiques i evolució, el seu trencament en esclatar la guerra i, finalment, la recuperació dels materials gràcies a la mediació de Mn. Josep Massot i Muntaner -monjo benedictí, filòleg, historiador, assagista català i director de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat, traspassat recentment- amb la família Patxot l’any 1991.

Publicitat
Publicitat

La perspectiva amb què s’aborda aquesta efemèride no és només històrica. A partir de l’ús que es pugui fer d’aquests materials d’ara en endavant, es pretén donar un missatge de futur i de continuïtat d’aquest llegat per mantenir-lo viu.

L’exposició ha estat comissariada per Jaume Ayats i produïda pel Departament de Cultura amb documentació de l’Abadia de Montserrat, del Centre de Documentació de l’Orfeó Català (CEDOC), de l’Univers Patxot (DIBA) i de l’Istituto Centrale per i Beni Sonori ed Audiovisivi (ICBSA).

S’estructura en dotze mòduls amb imatges, textos i codis QR que donen accés a documents complementaris amb diversos eixos temàtics

  1. L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya: els seus inicis, objectius, primeres tasques, context ideològic.
  2. Llocs visitats pels missioners de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (1922-1940): mapa topogràfic i relació de les missions de recerca.
  3. Metodologia i mitjans
  4. Qui hi va treballar. Missioners i altres col·laboradors
  5. Les dones al Cançoner
  6. Enregistraments en cilindres de cera
  7. Fragments de Memòria
  8. La postguerra i el mite de l’Obra. L’Obra del Cançoner cent anys després. Propostes de futur