La presidenta de l’Assemblea Dolors Feliu i la ex presidenta Elisenda Paluzie, amb el relator especial de Nacions Unides en minories, Fernand de Varennes
La presidenta de l’Assemblea Dolors Feliu i la ex presidenta Elisenda Paluzie, amb el relator especial de Nacions Unides en minories, Fernand de Varennes
image_pdfimage_print

L’Assemblea Nacional Catalana va coorganitzar ahir un acte a Nova York per presentar l’informe ‘Eines de repressió: L’Estat espanyol i les tendències mundials en el silenciament dels moviments d’autodeterminació’, elaborat per l’UNPO, i presentat en col·laboració amb l’Institut Ralph Bunche d’Estudis Internacionals, al Graduate Center City de la Universitat de Nova York. L’informe destaca la influència i l’impacte que la repressió de les autoritats espanyoles contra el moviment independentista català ha tingut en altres governs arreu del món que intenten silenciar els activistes de les nacions sense estat.

L’informe també analitza la tendència recurrent dels estats a recórrer a principis com la “unitat nacional”, l’“interès nacional” i la “seguretat nacional” per justificar falsament les polítiques i les accions repressives contra les minories nacionals. Per intentar silenciar els moviments d’autodeterminació democràtics, els estats de tot el món restringeixen la llibertat d’expressió, duen a terme arrestos i detencions selectives, espionatge massiu, difonen una àmplia propaganda estatal i promouen polítiques que etiqueten els activistes de drets humans com a terroristes.

En aquest sentit, el document relata com a Catalunya s’ha produït un deteriorament evident dels drets humans, especialment després de la repressió exercida per les autoritats espanyoles durant i després del referèndum d’independència de l’1 d’octubre. L’intent de sufocar el moviment d’autodeterminació de Catalunya ha debilitat les llibertats de premsa, d’expressió, d’opinió, d’associació i de reunió, els drets a la llibertat i la seguretat, i el dret a un judici just. L‘intent de desqualificar i criminalitzar la lluita democràtica de Catalunya ha portat a la detenció de polítics, periodistes, figures públiques i activistes comunitaris, com ara els expresidents de l’Assemblea.

Publicitat
Publicitat

Aquesta resposta desproporcionada per part de l’Estat espanyol està establint un perillós precedent per als defensors dels drets humans a tot el món, ja que ha proporcionat als països no democràtics una justificació per aplicar eines repressives similars contra els moviments d’autodeterminació, com els kurds, els tàrtars de Crimea i el Tibet. “Aquest informe documenta les diferents maneres amb què s’està aplicant la repressió contra membres de l’UNPO. Ens vam adonar que quan veiem la Xina, Rússia, l’Iran, estats autoritaris suprimint minories, sovint aquests deien: bé, és el que està fent Espanya als catalans”, ha explicat el secretari general de l’UNPO, Ralph Bunche.

Una de les ponents de l’acte, l’expresidenta de l’Assemblea i actual vicepresidenta de l’UNPO, Elisenda Paluzie, va denunciar que “cinc anys després del referèndum d’independència de Catalunya, l’Estat espanyol continua criminalitzant el moviment d’autodeterminació”, i altres països segueixen el seu exemple. Paluzie va explicar que “l’any 2021, l’editor del diari del Partit Comunista Xinès Global Times, va amenaçar la presidenta taiwanesa Tsai Ing-Weng dient: si fossis un líder separatista a la regió de Catalunya d’Espanya, ara series a la presó.”

En el marc de l’acte, la presidenta de l’Assemblea, Dolors Feliu, i l’expresidenta de l’Assemblea i actual vicepresidenta de l’UNPO, Elisenda Paluzie, van mantenir una reunió amb el relator especial de les Nacions Unides per a les minories, Sr. Fernand de Varennes, i el van posar al dia sobre les violacions dels drets humans comeses per Espanya contra la minoria nacional catalana, sobretot pel que fa a l’ús massiu del programari espia Pegasus. Al llarg de la setmana, els representants de l’Assemblea també es reuniran amb delegacions estatals davant de l’ONU, responsables polítics i ONG, tant a Nova York com a Washington. Discutiran la situació relativa a la lluita per la independència de Catalunya i les accions repressives d’Espanya, i analitzaran les perspectives de cooperació i les maneres d’augmentar la visibilitat de la lluita catalana per la independència als Estats Units.