Un dels personatges de la decoració del carrer Verdi, guanyador d'enguany, dedicat al Quixot.
image_pdfimage_print

Ahir es van acabar les festes del barri de Gràcia de Barcelona, potser les més populars de totes les festes majors de barri de la ciutat comtal.
Segons TV3, hi han anat uns 3 milions de persones, això pot semblar positiu per la majoria de qui ho llegeixi, però no ho és pas per un sector de veïns del barri.
Gràcia és sovint el bar de Barcelona, i aquest fet s’agreuja durant aquesta setmana, quan no només és el bar, sinó també la discoteca, la sala de ball, la latrina…, de milers de visitants que només busquen diversió.
Entre els visitants també hi ha milers i milers de turistes, convidats per la referència que es fa a les guies de viatge, que hi passegen buscant el que per a ells és exotisme. El consum de begudes, sobretot de cerveses, és enorme. Potser seria més descriptiu del que representen aquests dies de festa si TV3 ens donés la quantitat de litres d’alcohol que es venen i les tones de residus que es generen.

Aquest any s’han pogut veure per tot el barri moltes pintades amb la frase «Tourist go home», que reflecteixen clarament el sentiment de molts dels que hi viuen. A banda que molts veïns aprofiten aquests dies per anar-se’n de vacances perquè les festes no les senten com a pròpies, o senzillament no podrien dormir durant una setmana per l’alt nivell de soroll que hi ha cada tarda, vespre i nit fins a altes hores de la matinada. Per cert, l’Ajuntament pretén solucionar aquest problema ajudant les famílies a pagar l’aïllament de les finestres, és a dir, no té cap intenció de reduir el soroll dels nostres carrers. Esperem que l’any que ve ajudi a pagar també l’aire condicionat perquè amb les finestres tancades el problema serà llavors la calor insuportable.

Qui encara s’esforça per guarnir els carrers i col·laborar en l’organització de les diferents activitats, tot de manera voluntària, ha de veure impotent com la seva feina és aprofitada per entitats privades i com cada any es privatitzen més espais, com per exemple la plaça Joanic i, la darrera, la plaça del Sol.

Publicitat

Altres dades també molt descriptives del que són aquestes festes és el nombre de robatoris, sobretot de mòbils, que poden estar al voltant de 10 mòbils robats per dia i plaça. Això tampoc ens ho diuen a TV3.

El barri de Gràcia també és molt atractiu la resta de l’any per persones de fora, o persones que tenen més poder adquisitiu que no pas els habitants habituals, els que han fet que el barri sigui acollidor i li donen el caliu que volen «comprar» els nouvinguts. Això provoca la indesitjada gentrificació, amb pisos turístics, hotels de luxe i especulació que expulsa els ciutadans de sempre.

Aquests dies també es podia veure un escrit a les parets que es queixa d’aquesta situació, en reprodueixo una còpia perquè jutgeu vosaltres mateixos.