image_pdfimage_print
  1. La consellera i el ministre acorden un document de metodologia i garanties per protegir el procés de negociació i les relacions entre els governs

  2. Les noves condicions impliquen tres carpetes: aturar la via judicial i de repressió cap al moviment independentista, reconstruir confiances i disposar d’un acord metodològic i de garanties

  3. Vilagrà subratlla que fins que no hi hagi concrecions en la carpeta de desjudicialització no es poden “normalitzar ni reprendre les relacions” entre els dos governs

La propera reunió del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, tindrà lloc el matí del proper divendres 15 de juliol a Madrid. Així ho han acordat avui la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que s’han reunit per delegació dels dos presidents al Palau de la Generalitat.

A la reunió també s’ha acordat un document de metodologia, que recull aspectes formals i garanties per protegir el procés de negociació. La consellera ha especificat que és un tipus de document “habitual en els processos de negociació de conflictes polítics a nivell internacional” i un “primer resultat” per tal de “consolidar un marc en què es puguin expressar i avaluar les diferents opcions per resoldre el conflicte polític”. “Era un document imprescindible després de la crisi del Catalangate, que va fer aturar el procés de negociació, i que era del tot necessari per poder reprendre la negociació” ha subratllat Vilagrà, que ha afegit que el govern espanyol “sabia que sense garanties no podíem continuar”.

Les noves condicions impliquen tres carpetes que s’hauran de treballar els propers mesos: aturar la via judicial i la repressió cap al moviment independentista, reconstruir confiances fent referència a resultats, i disposar d’un acord metodològic i de garanties. Aquesta tercera carpeta s’ha abordat avui “però encara cal d’aprofundir en la carpeta d’aturar la judicialització com també en la reconstrucció de confiances”, dos elements sense els quals, ha dit Vilagrà, que no podem “normalitzar ni reprendre les relacions” i que es tractaran a la reunió de divendres entre els dos caps de govern.

Publicitat
Publicitat

La consellera ha qualificat l’acord al qual s’ha arribat com una “defensa clara, de nou, de la negociació com a via de la resolució política del conflicte entre Espanya i Catalunya, treballar des del respecte, la legitimitat dels diferents actors i, per tant, garantint-ne la seguretat de les parts per poder establir una certa confiança per la negociació”.

El document defensa que s’ha d’acabar la judicialització del conflicte i, per tant, fa una aposta per la via política per resoldre el conflicte de forma democràtica. “Del document es desprèn que cal seguir avançant amb passos ferms i el que passi aquest juliol i els propers mesos serà molt rellevant”, ha destacat Vilagrà. El document recull explícitament respecte pels plantejaments polítics i ideològics, de la legitimitat de totes les opcions perquè “només així podem negociar d’igual a igual”.

D’altra banda, el document expressa que caldrà fer propostes i cercar solucions al conflicte polític de forma propositiva. S’haurà d’aprofundir en mesures que permetin millorar la confiança i “avui les dues parts ens hem compromès a anar en aquesta línia”, ha reblat la titular de Presidència.