image_pdfimage_print

El Departament de Cultura destinarà enguany 36,9 milions d’euros al sector audiovisual català. Ho ha anunciat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que ha participat en l’esdeveniment “Fem un gir de guió per l’audiovisual en català”, organitzat pel Departament de Cultura per posar en valor i reivindicar la feina que fan tots els professionals del sector audiovisual català.

La consellera de Cultura ha desglossat que l’increment de suport al sector audiovisual s’explica, d’una banda, perquè les línies d’ajuts al sector “han augmentat de 17,5 milions d’euros el 2021 a 25,5 milions el 2022”. D’altra a banda, a més, “han retornat a Catalunya 7,5 milions provinents del conegut com a fondillo del govern de l’Estat,  invertits prèviament aquí, en productes audiovisuals realitzats en llengua catalana”. A aquesta quantitat, cal sumar-hi 2,9 milions en ajuts per a sales de cinema en el marc del fons europeu NextGenerationEU, i un milió d’euros més en ajuts per compensar les pèrdues de les sales de cinema pel seu tancament forçós amb motiu de la COVID-19.

L’acte “Fem un gir de guió per l’audiovisual en català” ha comptat amb la participació de directors, guionistes, productors, distribuïdors i altres professionals que desenvolupen la seva feina a Catalunya. A més, per part del Departament de Cultura també hi ha assistit el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, i el director de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Miquel Curanta, entre altres.

Publicitat
Publicitat

La consellera de Cultura hi ha exposat les noves línies de suport impulsades pel Departament per tal de promoure i impulsar els productes audiovisuals en català i ha apuntat que una de les prioritats del Departament de Cultura per aquesta legislatura és “apostar per l’audiovisual en català per tal d’enfortir tot el sector audiovisual del país”. En aquest sentit, Garriga ha recordat que “Catalunya és una terra d’audiovisual” i que per això es treballa per augmentar el suport del Departament en tots els seus vessants perquè “per a aquest govern l’audiovisual és estratègic”.

El Departament de Cultura treballa a llarg termini, amb projectes ambiciosos com el hub audiovisual Catalunya Media City, que serà una gran infraestructura a Les Tres Xemeneies de Sant Adrià del Besòs que serà un centre de recerca, innovació i producció per als sectors audiovisual, dels videojocs i de continguts digitals, que integri facilitats de producció per al mercat nacional i internacional, l’acolliment d’empreses, la invocació tecnològica i la formació avançada.

D’altra banda, a curt termini, ha explicat Garriga, el Departament treballa per fer créixer els ajuts gràcies al seu increment pressupostari. Així, pel que fa el suport específic a l’audiovisual fet en català, la consellera de Cultura ha explicat “augmentem els ajuts per fomentar les pel·lícules i sèries de gran format en català”. Així, “l’ajut que podria arribar a tenir una pel·lícula en versió original en català era de 800.000 euros, i ara l’augmentarem fins a un màxim d’1,5 milions d’euros”.  D’altra banda, “augmentem de 2,8 milions fins a 6 milions d’euros la línia de sèries en català”. En aquest sentit, la convocatòria de producció de cinema té una dotació prevista de 12,2 milions d’euros. Aquest any 2022 s’amplia el límit de quantia màxima de la subvenció per als projectes en versió original catalana o occitana, en la seva variant aranesa, passant de 800.000 euros a un màxim d’1,5 milions per a dos projectes, i 1,2 milions per a dos projectes més, sempre i quan estiguin entre els sis millors puntuats. Pel que fa la ficció seriada, l’ajut a les sèries de ficció s’adreça només a produccions en llengua catalana i la línia augmenta la quantia màxima per projecte, de 400.000 euros a 1,5 milions d’euros.

“L’audiovisual és molt important perquè ens crea imaginari, perquè ens explica com a país, perquè explica els nostres paisatges i maneres de fer. És molt important perquè en aquest país tenim grans professionals de l’audiovisual, amb molt de talent, i alhora és una industria molt potent, amb molt potencial de creixement amb el món que estem vivint, en el qual tot és audiovisual”, ha explicat Garriga. La consellera de Cultura ha apuntat que “es necessiten molts continguts” i que “fer audiovisual a casa nostra sempre farà que se’ns pugui visibilitzar al món i possiblement això també ajudarà que se’ns pugui visibilitzar al món en llengua catalana”.

La consellera Garriga també ha volgut destacar la feina feta en matèria de gènere, un dels eixos estratègics del Govern: “En 4 anys hem aconseguit visibilitzar la presència de dones, no només en les històries que s’expliquen, sinó als càrrecs on les dones hi tenien un accés més difícil. Tant és així que més del 60% de projectes que es financen amb diners de l’ICEC tenen una elevada presència de dones en aquest tipus de posicions: directores, productores, guionistes, però també altres àmbits més tècnics on les dones solien estar infrarepresentades. És un orgull poder dir que aquestes dones —i molts homes també, és clar— porten el nostre audiovisual a festivals d’arreu del món i hi triomfen, i compten per fer-ho amb l’acompanyament de l’ICEC”.

Nou Servei de Foment del Català a l’Audiovisual
La consellera Garriga ha anunciat la creació del Servei de Foment del Català a l’Audiovisual, dins la Secretaria de Política Lingüística, amb l’objectiu de reforçar les polítiques públiques relacionades amb la política lingüística en un dels àmbits principals per a la llengua com és l’audiovisual. Les funcions del Servei de Foment del Català a l’Audiovisual seran: impulsar l’oferta de productes i serveis en català en l’àmbit audiovisual, en col·laboració amb els organismes de l’Administració de la Generalitat de Catalunya competents en la matèria; proposar i impulsar iniciatives per promoure l’ús i el consum del català en l’àmbit audiovisual; difondre els principals serveis i productes audiovisuals en català disponibles; vetllar per la qualitat lingüística dels productes audiovisuals en català objecte d’ajuts d’entitats adscrites al Departament; proposar, impulsar i coordinar iniciatives per a la territorialització de l’exhibició de cinema en català en col·laboració amb el Consorci per a la Normalització Lingüística, i vetllar per la coordinació de les actuacions amb les entitats del sector públic que actuen en aquest àmbit.

Fins ara, la Secretaria només disposava d’un únic servei per fomentar l’ús de la llengua catalana a tots els àmbits de la societat i era insuficient, tant pels dèficits d’ús del català que presenten diversos sectors com pels nous reptes i mesures que cal  adoptar per donar resposta a la nova realitat social i intensificar els programes de foment d’ús de la llengua. A més, la dimensió i la necessitat d’especialitzar la tasca de foment de l’ús del català en el sector audiovisual, que experimenta un creixement i una transformació constants, també han fet necessari disposar d’un servei propi per a l’àmbit.