image_pdfimage_print

La lingüista M. Carme Junyent està promovent a través del seu compte de Twitter que el dissabte 23, revetlla de sant Joan, la gent es doni de baixa de Netflix fins que no posin més continguts en català i que expliqui en una carta que el motiu és la desconsideració que aquesta plataforma té cap al català (@CarmeJunyent).

Aquí teniu el tuit per demanar la baixa:

La idea va néixer en el programa FAQS de dissabte passat, quan Toni Garcia Ramon va ser contundent a l’hora d’explicar que per a aquesta plataforma l’únic que interessa són els diners, per tant, tenir o no productes en català només depèn d’una qüestió econòmica. Al cap de pocs dies Carme Junyent va preguntar a través de Twitter qui es donaria de baixa de Netflix. Habitualment fa preguntes sobre llengua en aquesta xarxa social, que després fa servir en l’espai sobre llengua que fa mesos té al @maticatradio.

Publicitat
Publicitat

L’enquesta va arribar a obtenir una participació de més de vuit mil vots:

D’aquests el 52% va votar que sí (sic). Si es descompten els que a l’hora de la veritat no ho faran i els que actualment no tenen Netflix, queden unes mil persones que segurament faran el que es proposa, per això C. Junyent s’ha engrescat i suggereix tres possibles accions pel 23 de juny:

a) donar-nos de baixa de Netflix.
b) si ja ho hem fet, fer-los un tuit o un missatge explicant-los que ho hem fet perquè volem més continguts en català.
c) si no en som, dir-los que és perquè volem més continguts en català.

Moltes de les respostes que ha rebut sobre el fet de donar-se de baixa a Netflix van en el sentit de demanar una plataforma de pel·lícules i sèries en català, plataforma que no hauria de tenir un alt cost econòmic perquè hi ha molt de material que ja està doblat. Com ha declarat recentment Òscar Escuder, president de Plataforma per la llengua al programa Sense Ficció:

«És inadmissible que hi hagi centenars de pel·lícules que s’han doblat amb diners públics i que no siguin ofertes a les plataformes» (@llenguacat).

Podeu veure un tros de l’entrevista al tuit:

Sigui oferint a les plataformes la producció que ja existeix doblada al català, o creant una plataforma pròpia, cal que tot aquest material audiovisual es posi a l’abast del públic. Les raons per no fer-ho només poden ser polítiques.