image_pdfimage_print

La literatura i la cultura seran les protagonistes de les activitats que ha preparat Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) per la diada de Sant Jordi, un programa d’activitats per vincular el ferrocarril amb una data tan especial i transmetre l’esperit d’aquesta jornada i fomentar la lectura entre les persones usuàries.

Els detalls de totes aquestes activitats es poden consultar en un espai del web d’FGC creat especialment per aquesta jornada on s’especifiquen les accions, les dates i la forma de participar en les diferents iniciatives: https://www.fgc.cat/sant-jordi-22/

Per a l’organització d’aquestes activitats, Ferrocarrils ha comptat un any més amb la col·laboració de diferents institucions i entitats com són l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, la Institució de les Lletres Catalanes, el Departament de Cultura de la Generalitat i l’editorial Plataforma Editorial.

Publicitat

Intercanvi de llibres a les estacions de Ferrocarrils
FGC

Els dies 22 i 23 d’abril, FGC i Plataforma Editorial duran a terme una acció de passallibres a les estacions de Ferrocarrils. El passallibres es basa en deixar llibres a llocs públics per tal que qui els trobin els puguin recollir, llegir-los i tornar-los a deixar en un lloc perquè alguna altra persona el pugui agafar i llegir.

D’aquesta manera, Plataforma Editorial “alliberarà” a les instal·lacions d’FGC prop de 500 llibres de diferents gèneres literaris (novel·la, assaig, literatura juvenil, etc.) al llarg de tot el dia, a les següents estacions:

  • Barcelona-Vallès: Pl. Catalunya, Sarrià, Sant Cugat, Universitat Autònoma, Sabadell Pl. Major i Terrassa Rambla
  • Llobregat-Anoia: Plaça Espanya, l’Hospitalet Av. Carrilet, Sant Boi, Martorell Enllaç, Igualada i Manresa Alta
  • Lleida-La Pobla: Balaguer

Commemoracions literàries: Aina Moll, Joan Fuster i Gabriel Ferrater
FGC

Figures clau de la literatura i cultura catalanes tornen a ser protagonistes del Sant Jordi de Ferrocarrils. Aquest any, es commemora el centenari del naixement dels escriptors Gabriel Ferrater i Joan Fuster i es batejaran dos trens amb els noms d’aquests autors.

D’altra banda, també es batejarà un tren amb el nom de la filòloga Aina Moll, qui dona nom al projecte AINA de la Generalitat de Catalunya basat en tecnologies de dades i intel·ligència artificial per fer possible que les màquines entenguin i parlin el català i garantir així la supervivència de la llengua en l’àmbit digital. Aina Moll, figura central de la promoció i la normalització del català i primera directora general de Política Lingüística de la Generalitat, del 1980 al 1988, va ser l’artífex del llançament, el 1982, de la primera campanya institucional de sensibilització sobre l’ús de la llengua ‘El català, cosa de tots’, que, amb el popular personatge de la Norma al capdavant, tenia com a objectiu conscienciar la societat sobre la situació sociolingüística del català. Un any després, s’aprovava la primera llei de normalització lingüística.

Aquests trens se sumaran al conjunt de vehicles que Ferrocarrils ha batejat els últims anys amb noms d’escriptores i escriptors com per exemple Teresa Juvé, Felícia Fuster, Joan Triadú, Josep M. Espinàs, Mercè Rodoreda o Montserrat Roig.

Sorteig “Atrapa’ls” amb els trens batejats
FGC

Ferrocarrils i la Institució de les Lletres Catalanes organitzen un sorteig entre totes les persones usuàries que enviïn fotografies dels diferents trens batejats amb noms d’escriptors i escriptores que circulen actualment per les línies de Ferrocarrils.

La participació estarà oberta durant tot el dia 22 d’abril i podran participar-hi totes aquelles persones que pengin històries al seu Instagram amb fotos d’un tren batejat i etiquetant @fgc.cat i @lletrescatalanes.

Concurs de Tuit relats
FGC

FGC i l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès organitzen una nova edició del concurs literari ‘Tuit relats. Un viatge d’històries’ en què es convida les persones usuàries de Ferrocarrils  a plasmar al Twitter allò que inspira el viatge en tren, ja sigui l’expressió d’una vivència, d’un record o bé un relat de ficció.

La participació està oberta fins al dia 24 d’abril i cal acompanyar els textos que es comparteixin a Twitter amb l’etiqueta #FGCrelats i fent menció al compte @FGCcorporatiu. Poden participar totes les persones que ho desitgin, sense limitació d’edat, i l’extensió màxima dels relats ha de ser de 280 caràcters, inclosa l’etiqueta #FGCrelats i la menció @FGCcorporatiu.