image_pdfimage_print

Els primers dies d’abril del 2022 han estat plenament hivernals a Catalunya com a conseqüència de l’arribada d’una massa d’aire excepcionalment fred per l’època. Entre el divendres 1 i el dissabte 2 d’abril el vent del nord va bufar amb força als indrets típicament més ventosos del país i la baixada de temperatura es va deixar sentir sobretot a les àrees de muntanya, amb nevades especialment al vessant nord del Pirineu. El diumenge 3 el vent ja havia perdut força i les glaçades es van generalitzar de matinada, llevat del litoral, amb valors de -3 a -5 ºC a moltes comarques interiors. A banda, diumenge al matí va arribar a nevar de manera anecdòtica a comarques del litoral i prelitoral, gairebé fins arran de mar, però sense agafar. A partir del migdia es van generar ruixats i alguna tempesta al Prepirineu oriental, amb nevades per sobre d’uns 500 m que molt localment van deixar de 10 a 20 cm al Berguedà i el Lluçanès.

Una massa d’aire excepcionalment fred

Un anticicló a l’oest de les illes Britàniques i una àrea de baixes pressions entre el golf de Gènova i els Alps han impulsat el vent del nord que ha provocat l’arribada d’aire molt fred a Catalunya, d’origen àrtic.

Publicitat
Publicitat
Mapes 850hPa i 500hPa

Els mapes anteriors mostren l’aire fred abraçant tot l’oest del continent europeu i arribant de ple a Catalunya la matinada del dissabte 2 d’abril. A l’esquerra, la topografia de 500 hPa (uns 5.500 m d’altitud), amb valors de -35 ºC sobre Catalunya. A la dreta, la topografia de 850 hPa (uns 1.500 m d’altitud) mostra el vent del nord incidint de ple sobre el Pirineu, amb una temperatura al voltant dels -5 ºC.

 

Rècords des de la superfície fins a més de 5.000 m d’altitud

Entre dissabte i diumenge, el radiosondatge de Barcelona ha mesurat els valors més baixos dels seus 24 anys de dades en un mes d’abril a tots els nivells entre la superfície i 500 hPa (uns 5.500 m d’altitud). Concretament:

-35,5 ºC a 500 hPa (uns 5.500 m d’altitud) el dissabte 2 d’abril a les 00 h, superant àmpliament els -32,7 ºC del 17 d’abril de 2021. És la temperatura més baixa des del 5 de gener de 2021.

-15,5 ºC a 700 hPa (uns 3.000 m d’altitud) el dissabte 2 d’abril a les 00 h, superant els -14,3 ºC el 09/04/2005). Feia 4 anys que no registrava una temperatura tan baixa a aquest nivell, des del 8 de febrer de 2018.

-4,1 ºC a 850 hPa (uns 1.500 m d’altitud) tant el diumenge 3 a les 12 h i el dilluns 4 d’abril a les 00 h, superant en gairebé 2 ºC els -2,3 ºC del 10 d’abril de 2005 i els -2,7 ºC del dissabte 2 a les 00 h. És la temperatura més baixa des del 6 de gener de 2021.

 

Més fred que en tot l’hivern a muntanya

L’absència d’invasions d’aire fred que hem tingut al llarg de l’hivern 2021-2022, majoritàriament anticiclònic, ha fet que en general les àrees de muntanya hagin registrat una temperatura més baixa durant aquest dies de principis d’abril que no pas durant tot l’hivern, fondalades a banda. A l’alta muntanya la temperatura ha fregat en diversos moments els -16 ºC a 2.500 m, que juntament amb el vent mitjà superior a 60 km/h donava com a resultat valors de sensació tèrmica propers a -30.

Totes les estacions d’alta muntanya de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), situades entre 2.000 i 2.500 m i amb sèries de fins a 24 anys de dades, han registrat la temperatura més baixa en un mes d’abril. Per exemple, a Espot (2.519 m, Pallars Sobirà) es van mesurar -15,8 ºC el diumenge 3, superant els -15,1 ºC del 9 d’abril de 2005. A més a més, feia 4 anys que aquesta estació no assolia una temperatura tan baixa, des del 10 de febrer de 2018, fet que demostra tant l’excepcionalitat d’aquest fred tardà com l’absència d’episodis extremadament freds a muntanya aquests últims hiverns.  Al Montseny, l’estació de Tagamanent (1.030 m) també feia 4 anys que no registrava una temperatura tan baixa com els -4,5 ºC del dissabte 2.

 

Rècords de temperatura mínima d’abril de les últimes dècades  

La fredorada més important de les últimes dècades a Catalunya en un mes d’abril ha fet que entre el divendres 1 i el dilluns 4 d’abril un total de 124 de les 153 estacions de la que tenen més 10 anys de dades hagin registrat la temperatura més baixa de la seva sèrie d’abril. La taula següent mostra les que tenen més de 25 anys de dades (39 de 55 estacions):

Taula rècords TNN episodi 1-4 abril

Els mapes següents mostren la temperatura mínima, l’abast de les glaçades (tons rosats) i la distribució dels rècords entre el divendres 1 i el dilluns 4 d’abril. Divendres es van produir gairebé exclusivament a l’alta muntanya pirinenca (18 de 153 estacions), dissabte en d’altres sectors de la meitat nord (40 de 153), diumenge de manera generalitzada a l’interior (82 de 153), sobretot a Ponent amb molts valors de -3 a -5 ºC, i dilluns més localitzadament al Pirineu, Prepirineu i àrea metropolitana de Barcelona (21 de 153).

Mosaic Mapes rècords TN 1-4 abril

Precedents d’una temperatura tan baixa a l’abril

Tenint en compte aquests rècords de sèries que tenen majoritàriament entre 10 i 30 anys de dades, al conjunt de Catalunya hauríem tingut la fredorada més important almenys dels últims 30 anys, tot i que el 4 d’abril de 1996 va fer tant o més fred en alguns sectors de l’interior. Anteriorment, el 20 i 21 d’abril de 1991 es van mesurar valors de temperatura mínima semblants o fins i tot més baixos a Ponent, de manera que podria ser el precedent més semblant al d’enguany. Ara bé, en alguns casos cal anar més enrere per trobar valors més baixos:

 

  • A l’Observatori Fabra de Barcelona, situat a la serra de Collserola, el dissabte 2 d’abril es van mesurar 0,5 ºC de mínima i cal retrocedir 49 anys per trobar-ne una de més baixa (0,0 ºC el 9 d’abril de 1973, rècord de la sèrie de 109 anys).

 

  • Lleida – Torre Ribera (Segrià), el diumenge 3 d’abril es va mesurar una mínima de -2,1 ºC, la més baixa des dels -3,5 ºC del 14 d’abril de 1986, fa 36 anys

 

  • Rocallaura (Urgell), el diumenge 3 d’abril es van mesurar -4 ºC, valor més baix dels seus 39 anys de dades, superant clarament els -2 ºC del 13 d’abril de 1986 i del 21 d’abril de 1991

 

 

Rècords de temperatura màxima

 

L’ambient majoritàriament assolellat de divendres i dissabte va fer que la temperatura diürna es pogués recuperar a bona part del país, però l’ambient es va mantenir molt fred durant tota la jornada a l’alta muntanya, amb valors inferiors als -10 ºC tot el dia per sobre dels 2.500 m i rècords de temperatura màxima en un mes d’abril a la majoria d’estacions d’alta muntanya.

D’altra banda, els núvols de diumenge van fer que la màxima quedés molt curta a l’est del país, sobretot al litoral i prelitoral Central, en molts casos per sota dels 10 ºC. Va ser en aquestes comarques on es van concentrar els rècords de temperatura màxima més baixa d’abril de la jornada.

Així, al llarg de l’episodi 34 de les 153 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades han mesurat la seva temperatura màxima diària d’abril més baixa, tal com recull la taula següent:

Taula rècords TXN episodi 1-3 abril
.
Mosaic Mapes rècords TXN 2-3 abril

Neu a cotes baixes fora del Pirineu

Entre el divendres 1 i el dissabte 2 d’abril va nevar al Pirineu, molt especialment al vessant nord i prop de la carena principal (Aran, extrem nord del Pallars Sobirà, de l’Alta Ribagorça i de la Cerdanya), amb gruixos de 20 a 30 cm a cotes altes, però també 30 cm a la població de Bagergue (1.417 m, Val d’Aran). Altres gruixos mesurats pels col·laboradors de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) van ser els 12 cm de Tavascan (1.128 m, Pallars Sobirà), 10 cm a Vielha (1.000 m, Val d’Aran) o 5 cm a Boí (1.192 m, Alta Ribagorça) i Puigcerdà (1.160 m, Cerdanya).

La nit de dissabte a diumenge va augmentar la nuvolositat prop del litoral, sobretot al sector central, i diumenge al matí va arribar a nevar dèbilment i de manera anecdòtica gairebé fins al nivell del mar a sectors del Garraf, el Baix Llobregat, el Barcelonès o el Maresme, sense agafar.

A partir de migdia es van formar nuvolades al Pirineu i Prepirineu oriental que durant la tarda van descarregar xàfecs, alguns d’ells acompanyats de tempesta, en forma de neu granulada o neu a partir dels 500 o 600 m. Al llarg del vespre i primeres hores de la nit la nevada es va concentrar entre el Berguedà i Osona, especialment a l’àrea del Lluçanès, amb gruixos considerables de fins a 20 cm a Sant Boi de Lluçanès (810 m, Osona), 15 cm al Santuari de Queralt (1.160 m, Berguedà) o 8 cm a Berga (710 m, Berguedà).

 

Ventada als indrets típicament més ventosos del país

A banda del fred i la neu al Pirineu, entre el divendres 1 i el dissabte 2 d’abril va ser destacable el vent del nord i nord-oest, que va arribar a superar els 100 km/h a cotes altes del Pirineu, nord de l’Alt Empordà i punts de les Terres de l’Ebre. Algunes estacions van registrar les ratxes més fortes dels últims anys:

  • 94,7 km/h a Solsona (Solsonès), la seva ratxa més forta dels últims 9 anys des dels 104,0 km/h del 3 de febrer de 2013
  • 168,1 km/h a Portbou (Alt Empordà), estació situada a 196 m d’altitud, que va mesurar la ratxa més forta des dels 184,3 km/h del 3 de febrer de 2019
VVx 1-2 abril
TAula VVX 1-2 abril