image_pdfimage_print

L’alcaldessa de Barcelona ha d’atendre els requeriments de la justícia espanyola per presumpta corrupció. Tot prové de suposades irregularitats en subvencions municipals atorgades a entitats amigues. El jutjat d’instrucció núm. 21 va estimar amb prou fonament una querella presentada per una associació ciutadana preocupada per la transparència i la qualitat democràtica.

A hores d’ara, i malgrat que la senyora Ada Colau ha d’acudir al jutjat a declarar i en contra del que sempre havia anunciat públicament, encara no es planteja el seu relleu a l’alcaldia de Barcelona.

Segons els querellants, les entitats amigues de l’actual alcaldessa de Barcelona formarien una variada xarxa de militants de la seva formació política, a través de les quals forneixen la seva activitat partidista. Serien entitats sota el seu control polític i que haurien obtingut fons públics municipals de forma arbitrària i sense seguir els procediments establerts.

Publicitat
Publicitat

Entre aquestes entitats hi hauria la PAH o Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, que només a Catalunya, compte amb 58 oficines o assemblees prestadores de serveis i assessorament totalment gratuïts sota el lema de “Juntes podem”, tal com s’expressa en els seus fulletons de mobilització. Una xarxa que, per altra banda, obté notables resultats amb les seves accions mediàtiques i de sensibilització social.

S’estima, a expenses del que la instrucció determini, que quasi 3,5 milions d’euros en subvencions han estat abocats en aquestes entitats afins a Barcelona en Comú, per la simple raó de la proximitat política. No obstant això, també s’ha exposat que la PAH i altres entitats afins tenen una llarga trajectòria de compromís social i reivindicatiu que ultrapassa el mandat de l’actual alcaldessa de Barcelona. El funcionament d’aquestes associacions requereix una dotació econòmica en sous a tècnics i en mitjans diversos quan de cara a la població tot és de franc.

D’acord amb querelles prèvies que van ser desestimades per la Fiscalia, els procediments d’atorgament de subvencions es van fer correctament, sense cap supòsit d’arbitrarietat atribuïble a l’alcaldessa actual. Tanmateix, en aquesta nova querella s’intenta anar més enllà amb acusacions de frau en la contractació, malversació de cabals públics, tràfic d’influències i negociacions prohibides.