image_pdfimage_print

Es preveu que abans d’aquest l’estiu s’ha de completar la candidatura de Barcelona pels JJOO d’hivern del 2030. Aquesta candidatura barcelonina, atès que s’ha de desenvolupar principalment al Pirineu, la intenta coordinar el Govern de la Generalitat de Catalunya. Dels partits que donen suport al Govern, ERC i JxCat s’hi estan esmerçant per explicar les seves bondats tot i que, com han reconegut, s’hauran de fer gràcies a Espanya i en les condicions que posin des d’allà.

A diferència de JxCat en què moltes veus individuals s’oposen amb força a aquesta candidatura olímpica pel que suposa d’espanyolització, atesa la negativa experiència del 1992, a ERC un fornit col·lectiu de militants ha pres una posició organitzada de rebuig a una iniciativa que no suposarà, segons el seu parer, cap avantatge real per als catalans.

Són l’agrupació de militants republicans del Col·lectiu Primer d’Octubre, els quals ja van advertir des de l’inici que aquesta candidatura era “sotmetre Catalunya a la bandera espanyola” i ara, a més, han interpel·lat directament el Govern de la Generalitat perquè “es desvinculi d’aquesta candidatura espanyola” i també que a escala interna d’ERC es faci una consulta vinculant sobre aquesta qüestió.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

ERC ja es va abstenir en la votació parlamentària sobre aquesta qüestió. En canvi, JxCat hi va votar a favor al costat del PSC i d’altres formacions. Tanmateix, el Govern tira endavant la candidatura perquè té un encàrrec d’una majoria expressa del Parlament de Catalunya.

Tot i que es va discutir en seu parlamentària, els militants d’ERC entenen inviable la candidatura. Un Govern que té el “suport del 52% a favor de la independència, no es pot prestar a uns JJOO a Catalunya sota bandera espanyola” s’exclamen. I ho reblen dient que “davant dels ulls de la comunitat internacional (aquesta candidatura és) una claudicació en tota regla del nostre dret a l’autodeterminació”.

Si com sembla el Govern continua decidit a defensar una postura contrària a la independència, com a mínim també, manifesta aquest col·lectiu, la consulta vinculant als territoris catalans afectats s’hauria de fer extensiva a les comarques del Berguedà, Solsonès i Ripollès. Un fet que per ara no es planteja des d’instàncies oficials.

Per altra banda, deixen palès que l’existència de l’Estat andorrà brinda una oportunitat d’or a l’esport d’hivern, i que, en tot cas, abans de fer res, “caldria partir d’una visió sobre la base dels Països Catalans, comptant amb Andorra, la Catalunya del Nord i l’Aran” i no, com fins ara s’ha sabut, buscant concordances amb institucions absolutament bel·ligerants amb Catalunya, el seu patrimoni i la seva democràcia.