Parc eòlic offshore de Middelgrunden, situat davant la costa de Copenhagen
image_pdfimage_print

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha explicat des de Copenhagen (Dinamarca) que “Catalunya necessitarà comptar amb 1.000 MW d’eòlica marina instal·lada l’any 2030”. Per aquest motiu, la consellera ha afegit que “caldrà un parc eòlic marí a la costa catalana”. Jordà ha fet aquestes declaracions durant una visita al parc eòlic offshore de Middelgrunden, situat davant la costa de Copenhagen.

La consellera Jordà ha recordat que “un parc eòlic marí només podrà tirar endavant si el seu impacte ambiental és assumible i s’adopten les mesures correctores pertinents de salvaguarda de caladors pesquers i impacte ambiental”. En aquest sentit, ha apostat per “assolir el màxim consens dels agents socials, econòmics i científics, tot preservant els valors naturals i els serveis ecosistèmics en relació amb qualsevol desenvolupament de l’eòlica marina, així com impulsar accions beneficioses per als territoris afectats”.

L’autorització final d’un parc d’aquesta tipologia és competència estatal, tant per ser de més de 50 MW com per trobar-se en aigües exteriors. Pel que fa a la localització on es podran situar aquest tipus de parcs, els Planes de Ordenación del Entorno Marino (POEM) estatals, que actualment es troben pendents d’aprovació final, tenen entre els seus principals objectius identificar els indrets on, pel seu baix impacte ambiental, la implantació d’energia eòlica marina és preferent i prioritària. Per això, la titular d’Acció Climàtica ha instat el Ministeri de Transició Ecològica a “incorporar criteris de consens i diàleg territorial en la tramitació del projecte que facilitin la seva implantació”.

Publicitat
Publicitat

Jordà ha explicat que “la Prospectiva Energètica de Catalunya 2050 (Proencat), que es presentarà divendres a Barcelona, defineix la necessitat de comptar amb 1.000 MW d’aquesta font d’energia l’any 2030 i situa un horitzó de 3.500 MW d’eòlica marina l’any 2050”. En aquest sentit, ha afegit que “l’energia eòlica marina pot jugar un paper molt important en la transició energètica a Catalunya, donat que permet equilibrar les produccions dels sistemes de generació elèctrica previstos, fonamentalment solars i eòlics terrestres”. “Un parc eòlic marí té una producció d’energia elèctrica anual per MW i per metre quadrat molt superior al d’una instal·lació solar fotovoltaica o un parc eòlic terrestre, fins i tot per a les instal·lacions situades en les millors ubicacions”, “així, la implantació d’energia eòlica marina pot reduir l’ocupació de territori i el consum de materials per a la producció d’energia elèctrica”, ha afirmat.

En aquesta mateixa línia, Jordà ha recordat que “una alternativa equivalent al volum d’energia que pot generar un parc eòlic marí de 1.000 MW seria instal·lar aproximadament 2.300 MW de plaques fotovoltaiques a terra, amb un impacte ambiental, d’ocupació del territori i d’utilització de recursos materials molt més gran”.

 El parc eòlic offshore de Middelgrunden consta de 20 molins, la meitat dels quals són propietat de l’empresa d’energia municipal de l’àrea metropolitana de Copenhagen (HOFOR) i l’altra meitat és propietat d’una cooperativa que agrupa 10.000 propietaris, inversors particulars, principalment residents a la zona. Va ser construït l’any 2000 a 3,5 quilòmetres mar endins de la capital danesa i té una capacitat de generació de 40 MW.

Jordà ha iniciat una visita institucional a Dinamarca centrada en la transició energètica i el biogàs. En el marc d’aquesta visita, la consellera ha mantingut una reunió institucional amb l’Agència Danesa de l’Energia per conèixer de primera mà l’estratègia del país escandinau en la transició energètica i, concretament, l’experiència en els àmbits de l’energia eòlica i les plantes de biogàs. La delegació catalana la completen la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, i la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes.