image_pdfimage_print

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, i la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, s’han trobat aquest dimarts a la tarda amb responsables del món universitari i dels centres de recerca del sistema català de coneixement. L’objectiu de la reunió ha estat analitzar les diferents fonts de finançament dels projectes de recerca del país. En aquest sentit, els dos representants del Govern han aprofitat per donar conèixer de primera mà el nou fons de capital risc, conegut amb el nom de FITA (Fons d’Inversió en Tecnologia Avançada), que ha aprovat avui l’executiu català. Es tracta d’un nou instrument de capital risc que amb finançament publico-privat invertirà en projectes de desenvolupament tecnològic en les primeres etapes de creixement, sorgits del sistema de coneixement català.

L’objectiu és triple: d’una banda, impulsar la recerca i l’emprenedoria científica com a motor de competitivitat del teixit econòmic del país; de l’altra, mobilitzar capital privat en la inversió en desenvolupament tecnològic per igualar-lo a la mitjana de la UE (del 0,94% actual fins a l’1,37%); i, finalment, contribuir a la millora de l’índex d’innovació de Catalunya, impulsant la transferència i la valorització de la recerca científica feta als centres de recerca i les universitats del país per tal es transformi en tecnologia i innovació que millori la competitivitat de la indústria del país, en la línia de les conclusions del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC).

En declaracions als mitjans de comunicació, el conseller Giró ha afirmat que presentem una iniciativa conjunta de la conselleria de Recerca i Universitats i de la conselleria d’Economia i Hisenda que consisteix en el primer Fons d’Inversió de Tecnologia Avançada, que permetrà la transferència de coneixement de petites i mitjanes empreses per la recerca i la innovació”.

Publicitat
Publicitat

El conseller ha destacat que “aquest és un camp en el qual el nostre país és capdavanter” tot i que ha reconegut que “fan falta moltes iniciatives com aquesta”. Ha emfatitzat la importància del projecte, que suposa una inversió de 60 milions d’euros en 5 anys “entre la iniciativa pública de la conselleria de Recerca i la d’Economia, i la iniciativa privada”, que es canalitzarà a través d’un “fons que buscarà l’ICF per trobar també aquest finançament privat, que ajudi i permeti que un conjunt de petites i mitjanes empreses catalanes puguin tenir aquests recursos que necessiten -entre 50 i 150.000 euros-, per convertir aquelles bones idees en productes i serveis concrets que ajudin al benestar de la societat i del país”.

Per la seva banda la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha qualificat el nou instrument financer com “una demanda del sector per fer arribar finançament publicoprivat cap a empreses derivades de la recerca, de la tecnologia i de la salut. Avui és un bon dia per l’ecosistema d’innovació, competitivitat, recerca del país.”

Així mateix, Geis ha posat en valor el lideratge públic del projecte: “El Govern encapçala aquest projecte per afavorir la innovació i donar empenta a empreses innovadores sorgides del nostre sistema de coneixement. La recerca és el millor pla de contingència d’un país i el Govern fa un pas endavant per liderar-la assumint els reptes globals de la societat.”

 

La Generalitat aportarà fins a un màxim de 30 milions

El FITA comptarà amb un pressupost estimat de 60 milions d’euros: fins a un màxim de 30 milions seran aportats pels departaments d’Economia i Hisenda i de Recerca i Universitats, al 50% cadascun, amb anualitats de 6 milions entre els anys 2022 i 2026; la resta es finançarà amb recursos procedents del sector privat. Els fons públics no podran superar el 49,9% de participació.

El destinataris seran ‘startups’ en etapes inicials de desenvolupament, és a dir, en estadis de pre-llavor, llavor i posada en marxa dels diferents projectes. Els projectes podran recórrer al fons durant el període 2022 i 2026, i es calcula que els projectes es podran desenvolupar en un mínim de 10-12 anys. S’allargaria si fos necessari fins a la desinversió de la totalitat de la cartera. La finalitat és millorar la transferència de coneixement cap a les empreses, promoure iniciatives d’emprenedoria científica i contribuir a la millora de la competitivitat de les pimes.

La gestora del FITA

L’executiu català també ha donat avui llum verda al conveni que formalitzaran els dos departaments implicats en el projecte i l’Institut Català de Finances (ICF) per licitar a través de concurs públic un contracte per a la selecció i adjudicació de la gestora del futur Fons.

En aquest sentit, l’ICF, conjuntament amb la Direcció General d’Innovació i Emprenedoria, la Direcció General de Promoció Econòmica, Competència i Regulació i la Direcció General de Transferència del Coneixement treballaran plegats amb l’objectiu d’endegar el procés al gener del 2022. Un cop adjudicat el contracte, l’entitat financera pública catalana s’encarregarà de fer el seguiment de la societat gestora seleccionada, d’acord amb les condicions establertes tant pel que fa als seus compromisos com del procés davant les autoritats supervisores (CNMV), fins a la constitució i posada en funcionament del fons de capital risc.

Després, aquesta societat serà la responsable de la gestió del fons, és a dir, qui decidirà com, on i quan invertir el capital dipositat pels socis partícips, seguint els criteris de la política d’inversió fixats a la licitació.

També està previst crear un Comitè de Supervisió que farà el seguiment del desenvolupament del Fons, de les inversions, de la valoració de les participades i de l’estratègia del Fons.