image_pdfimage_print

Aquesta setmana, una delegació de l’Assemblea, encapçalada per la presidenta Elisenda Paluzie, ha visitat Glasgow per mantenir diverses reunions i trobades amb representants dels partits independentistes escocesos i de la societat civil. La visita tenia com a objectiu conèixer millor els processos polítics actuals i la situació del moviment independentista escocès.

El dimecres al matí, Paluzie es va reunir amb el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Glasgow, David McDonald, del Scottish National Party (SNP) i un dels impulsors del grup d’amistat amb Catalunya d’aquest partit. En el marc de la trobada, McDonald va remarcar els vincles que uneixen els pobles d’Escòcia i Catalunya, i es va posar a disposició de l’Assemblea per impulsar noves iniciatives de suport a Catalunya.

Paluzie també es va reunir amb Stuart Graham, un dels líders del sindicat de treballadors de Glasgow UNISON, organització que ha portat a terme accions de solidaritat amb Catalunya en diverses ocasions. En el marc de la trobada, es van abordar noves accions conjuntes de solidaritat i denúncia de la repressió contra l’independentisme català. A més, la presidenta de l’Assemblea també va explicar l’estratègia Eines de País d’enfortiment dels sindicats independentistes que ha desenvolupat l’entitat en els darrers anys.

Publicitat
Publicitat

L’endemà, Paluzie es va reunir amb el colíder del Partit Verd d’Escòcia, -actualment al Govern escocès en coalició amb l’SNP-, James Puchowski, amb qui van abordar les respectives situacions i perspectives de futur dels moviments independentistes català i escocès, i posteriorment va ser entrevistada pel periodista del diari escocès The National, Greg Russell. L’entrevista completa es publicarà a The National diumenge, però avui ja se n’ha publicat un avançament, en portada.
A la tarda, la presidenta de l’Assemblea va ser una de les ponents a la conferència “ Escòcia i Catalunya: la lluita per la independència a l’Europa contemporània”, organitzada per Assemblea Escòcia. L’acte va ser moderat pel periodista escocès Greg Russell i va comptar amb la participació de Chris Bambery, periodista i escriptor, autor d’“A People’s History of Scotland” i coautor de “Catalunya Reborn”. En el marc de la conferència, Paluzie va fer referència a la importància del referèndum d’autodeterminació de 2017, el qual va suposar “una victòria per a l’independentisme”, tot destacant que la resposta de l’Estat i les vulneracions de drets humans de l’Estat espanyol que han vingut posteriorment “han reforçat els arguments a favor de la independència”, els quals se sumen als culturals, lingüístics, econòmics o de qualitat de la governança. En relació als reptes actuals de l’independentisme, Paluzie va posar en relleu la importància que la societat catalana es prepari per “un nou acte de sobirania per la via unilateral, implementant-lo i sent prou forts per a defensar-lo”, en tant que “un referèndum d’autodeterminació acordat amb l’Estat mai es produirà”.

Podeu veure l’esdeveniment aquí.

La visita de la presidenta de l’Assemblea a Glasgow s’emmarca en la tasca internacional que l’Assemblea Nacional Catalana duu a terme de forma constant per donar a conèixer la lluita per la independència de Catalunya i aconseguir suports a l’exterior. En aquest sentit, Paluzie va visitar també Sardenya i Occitània a finals de novembre per continuar aquesta tasca i enfortir les relacions amb la societat civil i els partits polítics independentistes d’ambdós territoris.