image_pdfimage_print

El Departament de Cultura ha reunit la Comissió Tècnica de Política Lingüística amb la intenció de treballar des de tots els àmbits del Govern per assegurar el present i el futur de la llengua catalana. La Comissió Tècnica és l’eina que té la secretaria de Política Lingüística per convocar tots els departaments de la Generalitat i treballar conjuntament pel foment del català. El president Pere Aragonès, que ha encapçalat la reunió, ha defensat la necessitat de revisar els mecanismes de promoció i protecció de la llengua, i fer-ho amb la col·laboració de tots i totes. El president també ha fet referència a la importància de les lleis audiovisuals espanyola i catalana i del Pacte Nacional per la Llengua.

“La Comissió Tècnica de Política Lingüística és i serà cabdal per a nosaltres al llarg de tota la legislatura”, ha apuntat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que ha explicat que la reunió d’avui ha servit per engegar un procés transversal d’anàlisi de les polítiques lingüístiques de la Generalitat: “Els reptes que té la llengua catalana ara mateix no parteixen només d’un lloc i no se solucionen només aplicant polítiques en un sol punt, sinó que requereixen una implicació des de tots els àmbits”.

Durant la reunió, la consellera de Cultura ha detallat la importància i la previsió de funcionament de la Comissió Tècnica de Política Lingüística, i també ha recordat als secretaris generals que el Departament està treballant en el Pacte Nacional per la Llengua, un dels altres projectes importants en què està compromès el Govern en el marc de l’actualització de les polítiques de foment del català: “Per arribar al Pacte, necessitem primer de tot que des del Govern revisem les polítiques de foment de la llengua”.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

El secretari de Política Lingüística, F. Xavier Vila, ha dut a terme una presentació tècnica sobre l’evolució sociolingüística recent de Catalunya i ha exposat les línies d’actuació principals que han de dur a terme tots els departaments. Aquestes línies d’actuació són sobretot: l’anàlisi de la situació dels reptes que la llengua catalana té en cada àmbit; la revisió i actualització dels mecanismes existents o emprats anteriorment, i el disseny conjunt de les noves iniciatives.

Tant la consellera Garriga com el secretari de Política Lingüística han encarregat a tots els departaments que elaborin dades el màxim d’actualitzades possibles sobre la situació del català en les seves respectives àrees d’actuació. A partir d’aquí, la Comissió Tècnica de Política Lingüística es reunirà cada quatre mesos per acompanyar tots els departaments en les polítiques de foment de la llengua que s’hagin detectat a partir dels estudis inicials.