image_pdfimage_print

Òmnium Cultural posa en marxa, a partir d’aquesta setmana, la campanya d’estiu “Òmnium en Ruta: Fem-nos lliures!”, que enguany tornarà a recórrer desenes de poblacions de Catalunya per plantejar, durant els mesos d’estiu, els principals reptes que es tenen com a país. La caravana d’Òmnium s’instal·larà en places i carrers del Principat, des d’ara i fins a principi de setembre, i farà arribar a tots els racons el triple compromís de l’entitat: construir un país lliure, socialment just, culturalment viu i on ningú no sigui empresonat per les seves idees. Així mateix, reforçarà la mobilització com una de les eines de societat civil per pressionar els polítics i governants perquè compleixin els seus compromisos envers la ciutadania. Durant la campanya es portaran a terme diferents debats sobre la lluita per l’amnistia i l’autodeterminació, l’ús del català, l’espai audiovisual català, la desigualtat social, la llibertat d’expressió, l’auge de l’extrema dreta o la promoció de la literatura catalana, entre d’altres, i també es commemoraran els 60 anys que enguany celebra Òmnium Cultural. El seu president, Jordi Cuixart, ha recordat que, malgrat tot, “la repressió s’acarnissa, la pandèmia fa estralls i l’exclusió social s’enquista”. I per això, ha dit: “Des de la societat civil continuarem mobilitzats per pressionar les institucions; seixanta anys després, orgullosos d’enfortir la lluita per ser un sol poble i viure en llibertat”.

El format de l’acte serà sempre el mateix: respectant les mesures sanitàries i els protocols de seguretat, i pendents de l’evolució de la pandèmia, que anirà marcant l’organització dels actes, -tota la informació es podrà consultar al web d’Òmnium en Ruta-, a partir de les 19 h es podrà gaudir d’un espectacle de circ dirigit als infants. A continuació, se celebraran els debats centrals al voltant dels eixos de treball de l’entitat: drets civils, llengua, cultura i cohesió social. La jornada es tancarà amb l’actuació musical d’un grup local. L’equipament mòbil, inspirat en el bibliobús d’Òmnium dels anys 70, compta amb tres mòduls: un escenari i una graderia per al públic, on es garantiran en tot moment les distàncies. A més, per commemorar els 60 anys de l’entitat també hi haurà diversos plafons informatius que n’expliquen la història i la trajectòria. La campanya tindrà el tret d’inici aquest dimecres 21 de juliol a Salou, amb un espectacle de circ infantil i un debat sobre com incrementar l’ús del català a l’esfera digital. Tots els actes comptaran amb la participació de diferents membres de la Junta Nacional d’Òmnium, entre els quals també el president, Jordi Cuixart, i els vicepresidents, Marcel Mauri i Clàudia Pujol.

La caravana d’estiu d’Òmnium Cultural preveu fer parada a diverses capitals de comarca i municipis com Tarragona, Girona, Manresa, Vilanova i la Geltrú, Sitges, Berga, l’Hospitalet de Llobregat, Puigcerdà, Sant Carles de la Ràpita, Blanes, Valls, Reus, Besalú, Calella o Sant Feliu de Guíxols, entre d’altres. En alguns municipis, com la capital del Bages, la Ràpita o Martorell, la campanya d’estiu coincidirà amb la festa major.

Publicitat
Publicitat