La injusta justícia espanyola, cada vegada més en la picota per les crítiques internacionals

Traducció de l'original alemany a https://www.change.org/p/solidarität-mit-katalonien-für-das-recht-auf-friedliche-selbstbestimmung/u/29213284

image_pdfimage_print

L‘expresident del Grup de Treball de Nacions Unides contra la Detenció Arbitrària, Mads Andenas, va criticar públicament Espanya pels seus presos polítics. «És molt difícil anar contra Veneçuela, l’Iran, la Xina o Rússia quan Espanya es comporta així.» Va qualificar d’«abús del sistema legal» la persecució per motius polítics de polítics catalans i representants de la societat civil catalana per part de la justícia espanyola. Andenas també va trobar paraules clares per a la posició oficial d’Alemanya i altres estats de la Unió Europea de minimitzar els presos polítics a Espanya com un «assumpte intern» d’Espanya i no sancionar les violacions de drets humans d’Espanya en aquest sentit.

El 22/6/2021, el president espanyol Pablo Sánchez va concedir un indult parcial a nou presos polítics catalans per part del Consell de Ministres espanyol, a causa de la considerable pressió sobre Espanya per les votacions de l’òrgan competent del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides i de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa el 21/6/2021.

https://www.vilaweb.cat/noticies/aproven-indults-presos-politics/

https://www.ccma.cat/324/el-consell-de-ministres-aprova-avui-els-indults-als-liders-independentistes-a-la-preso/noticia/3104521/

Publicitat

https://www.buchkomplizen.de/blog/politik/spanien-begnadigt-katalanen-nach-kritik-vom-europarat/

El 23 de juny de 2021, els nou presos polítics van ser posats en llibertat.

https://www.ccma.cat/324/els-presos-indultats-sortiran-de-la-preso-dema-a-les-12-del-migdia/noticia/3106145/

Encara que se’ls eximirà de seguir a la presó, seguiran sense poder ocupar càrrecs públics i, si són condemnats de nou, hauran de complir la resta de les seves condemnes, ara suspeses.

https://www.vilaweb.cat/noticies/indults-condicionats-presos-politics/

Això equival a una prohibició de l’activitat política. Què gran ha de ser la por d’Espanya a aquests catalans íntegres que, sense culpa, han hagut de passar anys en presons espanyoles! Espanya encara no ha retirat les ordres de detenció nacionals i europees contra els tres eurodiputats catalans que, gràcies a una decisió urgent del Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees, tornen a gaudir d’immunitat parlamentària. Tampoc no fa el menor esforç per fer rehabilitar els més de tres mil catalans perseguits per la justícia espanyola i eximir-los de noves persecucions i, per contra, inicia recerques penals contra els fiscals i jutges espanyols responsables de la detenció arbitrària dels presos polítics catalans, tal com ha demanat en diverses ocasions l’òrgan competent del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides.

Nacions Unides
Els drets humans:
Oficina de l’Alt Comissionat:
Opinions adoptades pel Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària en el seu 84è període de sessions:

Dictamen 6/2019 (Espanya):

https://www.ohchr.org/documents/issues/detention/opinions/session84/a_hrc_wgad_2019_6.pdf (Versió editada per endavant)

Opinió 12/2019 (Espanya):

https://www.ohchr.org/documents/issues/detention/opinions/session84/a_hrc_wgad_2019_12%20ADVANCE%20EDITED%20VERSION.pdf (Versió editada per endavant)

https://www.elnacional.cat/es/politica/ponente-consejo-europa-no-basta-hace-cancelar-euroordenes_623570_102.html

Gran part de la premsa espanyola i també europea no informa correctament als lectors sobre la decisió de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa i la seva relació amb els indults dels nou presos polítics espanyols.

https://www.vilaweb.cat/noticies/entre-el-silenci-i-la-vergonya-la-premsa-espanyola-amaga-linforme-del-consell-deuropa/

https://www.vilaweb.cat/noticies/premsa-internacional-indults-relat-pedro-sanchez/

https://www.elnacional.cat/ca/politica/jutge-emerit-suprem-desmenteix-sanchez-puigdemont-no-pot-dentingut_623837_102.html

Actualment, Espanya continua perseguint legalment i, en alguns casos, arruïnant econòmicament a milers de catalans, fins i tot abans que hi hagi una sentència definitiva. Un d’aquests casos va ser fet públic per un professor de la Universitat de Princeton, als Estats Units:

https://english.vilaweb.cat/noticies/persecution-against-former-catalan-economy-minister-andreu-mas-colell-denounced/

https://www.elnacional.cat/en/politics/support-academia-catalan-economist-mas-colell-besieged-spain_620297_102.html

Ja hi ha una campanya de recollida de signatures dels EUA en suport:

https://forms.gle/2uZJUTvxQ6SWMQ2R6

És un cas entre molts altres. Expresidents de la Generalitat de Catalunya com Artur Mas també s’han vist perjudicats econòmicament per aquesta via.

La protesta internacional contra la persecució judicial per motius polítics de l’exprofessor català de Harvard no deixa de créixer. Trenta-tres premis Nobel s’han solidaritzat amb el Prof. Dr. Andreu Mas-Colell i han fet una crida a Espanya perquè s’abstingui de continuar perseguint i aniquilant econòmicament l’acadèmic de renom internacional.

https://english.vilaweb.cat/noticies/wave-of-international-support-for-ex-economy-minister-facing-multi-million-euro-fine/

https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/katalonien-konflikt-vor-spanischem-rechnungshof-17404162.html

https://www.elnacional.cat/ca/economia/33-premis-nobel-economia-tanquen-files-andreu-mas-colell_622355_102.html

https://www.vilaweb.cat/noticies/comissio-economia-catalana-collegi-economistes-mas-colell/

https://english.vilaweb.cat/noticies/former-un-body-chair-expects-human-rights-court-will-rule-against-spain-in-catalan-leaders-case/

Els dos primers expresos polítics, Jordi Cuixart i Jordi Turull, han pogut finalment recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans, després d’una indigna tàctica dilatòria del sistema judicial espanyol.

https://english.vilaweb.cat/noticies/first-catalan-political-prisoner-to-take-case-to-european-court-of-human-rights/

https://english.vilaweb.cat/noticies/second-catalan-political-prisoner-to-take-his-case-to-european-justice/

És d’esperar que el veredicte sigui devastador per a Espanya.

https://www.elnacional.cat/es/politica/portadas-de-jaque-mate-el-mundo-admite-la-inminente-derrota-a-estrasburgo_623774_102.html

https://www.vilaweb.cat/noticies/reaccio-premsa-espanyola-europa-suprem-tedh/

Les organitzacions internacionals de drets humans secunden especialment el cas del pres polític Jordi Cuixart amb més èmfasi. Espanya està perdent prestigi en l’àmbit internacional i ha d’acceptar enfrontar-se a estats als quals la Unió Europea acusa contínuament de violar els drets humans, al mateix temps que ignora i tolera l’evident injustícia a Espanya.

Mentrestant, Espanya continua intentant utilitzar tots els mitjans al seu abast contra els partidaris de la independència estatal de Catalunya:

https://www.heise.de/tp/features/spanien-zerrt-nun-auch-puigdemonts-anwalt-vor-gericht-4998332.html

https://www.vilaweb.cat/noticies/audiencia-espanyola-processament-gonzalo-boye/

El partit neofeixista espanyol Vox, que va actuar com a part demandant en el judici contra els independentistes catalans, impugnarà jurídicament els indults decidits el 22 de juny de 2021 i els vol fer revocar. La probabilitat que el partit d’extrema dreta ho aconsegueixi és molt alta. Ni més ni menys que Carlos Lesmes Serrano, president en funcions del Tribunal Suprem i president en funcions del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), ja s’ha pronunciat en contra dels indults dels nou catalans, i la sala competent del Tribunal Suprem, que decidirà sobre Vox, per a anul·lar-los, inclou un amic pròxim i confident de Lesmes i l’expresident de la comissió electoral responsable de Catalunya (JEC), sota la presidència de la qual es van produir una sèrie de mesures entre 2017 i 2020 que tenien una clara motivació política i estaven dirigides contra el moviment independentista català. Per tant, cal esperar, amb tota probabilitat, que el Tribunal Suprem declari «arbitraris» els indults decidits el 22 de juny i els anul·li. És poc probable que els critòcrates del Tribunal Suprem que encarnen l’«estat profund» d’Espanya deixin que l’actual Govern espanyol els llevi el ceptre de les mans. La líder del partit Ciutadans, d’extrema dreta en part, Inés Arrimadas, i el líder del Partit Popular, igualment d’extrema dreta política, Pablo Casado, també han presentat ja denúncies contra els indults als presos polítics. El Tribunal Suprem, com era d’esperar, els ha declarat admissibles.

En resposta als indults, el president català Pere Aragonès (Esquerra Republicana) va convocar un altre referèndum del poble català sobre la independència de Catalunya, aquesta vegada coordinat amb l’Estat espanyol.

https://www.vilaweb.cat/noticies/aragones-es-lhora-dun-referendum-acordat/

Mentrestant, el profund menyspreu que els polítics espanyols dels socialistes en el poder senten pels catalans ha quedat palès en diverses ocasions amb declaracions públiques en aquest sentit:

https://www.elnacional.cat/es/politica/afirmaciones-sanchez-castigo-perdon-encienden-independentismo_623483_102.html

https://www.elnacional.cat/es/politica/sanchez-no-referendum-junqueras-mesa-dialogo_623960_102.html

https://www.elnacional.cat/ca/politica/abalos-repressio-forca_621767_102.html

https://www.vilaweb.cat/noticies/sanchez-refusa-la-presencia-de-junqueras-a-la-taula-de-dialeg/

Quan s’adonarà la gent d’Europa del que el poble català ha hagut de suportar durant generacions, quan deixarà de tolerar el menyspreu d’Espanya pels drets humans, quan s’unirà a la majoria del poble català per a cridar «Visca Catalunya lliure!»?

Espanya continua oprimint una minoria nacional en violació del dret internacional i espanyol.

https://www.elnacional.cat/es/politica/varapalo-onu-espana-reconoce-catalanes-minoria-nacional_479247_102.html

https://dezayasalfred.wordpress.com/2018/06/09/self-determination-and-catalonia/

I la Unió Europea roman en silenci i observa tot sense fer res.