Aquest matí davant les portes de la presó de Lledoners.
image_pdfimage_print

Aquest matí els nous líders independentistes han sortit de les presons de Lledoners, Wad-ras i el Puig de les Basses, després de la concessió dels indults per part del govern espanyol. Els polítics i activistes ha estat més de tres anys empresonats per sedició per l’organització de l’1-O.

La primera a sortir, a les 12 del migdia, ha estat Carme Forcadell, que era a la presó de Wad-Ras de Barcelona, i ha estat aclamada per les persones que s’han aplegat per rebre-la. Un bon gruix de gent l’esperava a la porta, entre d’altres, la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Forcadell ha demanat que s’acabi la persecució judicial a l’independentisme: “Avui és un dia d’alegria, especialment per als que hem sortit de la presó i per a les nostres famílies, però l’alegria no és completa, perquè nosaltres el que volem és la fi de la repressió: que totes les persones represaliades puguin sortir al carrer com nosaltres, lliurement, sense por de res, que els exiliats puguin tornar.”

“Però això d’avui és un pas en aquest camí; és veritat que no és una gran victòria, però és una victòria, perquè no en tingueu cap dubte: si l’independentisme no hagués guanyat elecció rere elecció, si no haguéssim tingut aquestes victòries judicials a Europa, si la gent no s’hagués mobilitzat, avui no seríem aquí.”

Publicitat
Publicitat

Posteriorment, ha estat el torn l’exconsellera Dolors Bassa, que ha sortit de la presó del Puig de les Basses. També s’ha adreçat a les persones que han anat a rebre-la: “Res s’ha acabat, res comença, tot és una etapa, tanquem una porta amb molt de gust. És un pas endavant, però n’haurem de fer moltes més per aconseguir allò que sempre hem desitjat: l’autodeterminació del nostre poble.” Bassa també ha reclamat que es retirin les euroordres.

A Lledoners han sortit junts tots els 7 homes indultats de la condemna de sedició dictada pel Suprem, i han exhibit una pancarta amb el lema “Freedom for Catalonia”. Un cop a fora del recinte penitenciari, i després de ser rebuts per la gent que els esperava, han anat pujant un rere l’altre a un escenari que s’ha muntat en un camp proper.

El primer de parlar ha estat el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, que ha començat recordant els altres líders independentistes perseguits pel sistema judicial espanyol: “El primer dels records en un dia com avui que sigui per al president Carles Puigdemont, per a Toni Comín, Clara Ponsatí, Marta Rovira i Anna Gabriel i tots els altres represaliats. La repressió no ens ha vençut i no ens vencerà, no existeix l’indult que farà callar el poble de Catalunya.”

“No ens han fet callar i no callarem mai. Que ningú s’equivoqui, si avui els presos i preses som fora és perquè a l’Estat no han sigut capaços de mantenir-nos a la presó per la pressió d’Europa i dels catalans i catalanes.” Cuixart ha afegit que l’únic que han perdut a la presó és la por, i ha assegurat que continuaran exercint “cadascun dels drets condemnats pel Tribunal Suprem.”

El segon a parlar ha estat Jordi Sànchez, que ha assegurat que no es faran enrere ni callaran “a canvi de cap indult”: “Avui és un gran dia, no només per als 9 que sortim de presó, ni tampoc només per a les nostres famílies. Avui és un gran dia per a aquest país, perquè tot i el que ens han volgut fer sortim units, dempeus per guanyar la llibertat d’aquest país.” Sànchez ha afegit que espera que el Tribunal Europeu de Drets Humans condemni Espanya.

Per la seva banda, Joaquim Forn ha agraït l’esforç a la gent que els ha acompanyat sovint a l’exterior de la presó:
“Ha servit de molt, si avui som aquí és perquè vosaltres heu empès. Avui sortim amb unes conviccions inamovibles i seguirem lluitant pel retorn de tots els exiliats i exiliades.”

També ha expressat agraïment Josep Rull, i ha assegurat que la reacció de les institucions espanyoles contra els independentistes mostra la seva debilitat: “Ens diuen que tenim dret a ser independentistes, però que no tenim dret a aconseguir la independència. Doncs els diem que seguirem lluitant per aconseguir-la i guanyarem.”

I Jordi Turull ha apujat el to, assegurant que el Tribunal Suprem és una excepció en la justícia europea: “Demano un aplaudiment als exiliats perquè gràcies a ells s’ha pogut demostrar que a Europa encara hi ha un Guantánamo de la justícia que es diu Tribunal Suprem.”

En la mateixa línia que els que han parlat abans, Raül Romeva ha assegurat que no s’ha acabat res, i que surten per treballar per “la llibertat, l’amnistia, l’autodeterminació i la república”: “El 2015 em vaig deixar enredar i vam començar un procés que sabíem que no seria fàcil ni indolor, però estàvem compromesos. El 2015 dèiem “anem a totes”, avui seguim en aquest camí.”

L’últim de parlar ha estat Oriol Junqueras, que ha assegurat que la flama del Canigó els il·lumina, i que treballarà “fins al dia de la victòria”: “Ens comprometem aquí per treballar per tots els represaliats, per totes les persones que són injustament perseguides i per la llibertat d’aquest país. Fins al dia de la victòria continuarem treballant al costat de la gent d’aquest país sense excloure a ningú.”

Indults amb condicionants

Aquests indults tenen el límit habitual: s’anul·laran si, abans d’un període concret de temps, els indultats són sentenciats a més de 5 anys de presó per un delicte greu. En aquest cas haurien de complir la nova condemna sumada al temps que els quedi ara de la del Suprem per sedició.

El període de temps és diferent per a cadascun d’ells: per a Junqueras, Forn, Turull i Rull són 6 anys, 5 per a Sànchez i Cuixart, quatre per a Romeva i Forcadell i 3 per a Bassa.

En tot cas, la condemna per inhabilitació no ha estat indultada, de manera que no podran ocupar càrrecs públics ni treballar per a les administracions fins que no la compleixin.