Carta oberta a la redacció d’El matí de CatRàdio

image_pdfimage_print

Després d’haver escoltat el programa emès avui (5/4/2021) amb el títol “Hi caben 4.000 molins a Catalunya?”, des de la secció local d’EUROSOLAR–Associació Europea per les Energies Renovables, volem fer-vos les següents reflexions:

  • Ens ha semblat un programa del tot descontextualitzat. Des de fa força mesos, el nostre país està en emergència climàtica, la més greu amenaça als sistemes naturals i socials no solament de Catalunya, sinó de la resta del món. I ni un mot sobre el context en el qual avui estem, on és urgent i prioritari fer el capgirament energÈTIC que suposa haver d’abandonar la crema de combustibles fòssils per disposar d’energia en tots els usos (elèctric, motriu i tèrmic). Com a mitjà de comunicació públic teniu l’obligació i la responsabilitat d’informar obertament del problema i del repte que suposa fer-hi front.
  • Ens sorprèn que en el programa no hàgiu donat veu a persones del món ecologista que des dels anys 80 defensen obertament les energies renovables. I no solament les defensen de paraula, sinó que promouen projectes participatius que democratitzen el món de l’energia, fins ara en mans dels oligopolis, hereus dels monopolis que va instaurar el franquisme.
  • Ens astora el biaix del programa, enfocant el debat com si fos entre administracions i empreses (que se’ls “suposa que tenen interès” a posar renovables) i grups conservacionistes (que se’ls “suposa que defensen” els territoris). Enfocar el debat sota aquestes premisses és fer un mal servei a la ciutadania de Catalunya per part d’una ràdio pública.
  • Ens indigna que la persona que presenta el programa, faci afirmacions com ara:

“Us imagineu la torre Agbar al mig de les Garrigues, la Segarra, el Priorat o l’Anoia, entra camps, boscos i muntanyes”. Que per fer una avaluació dels aerogeneradors es faci una comparació amb l’edifici de la torre Agbar, situada en un entorn del tot urbanitzat, que no té res a veure amb el món de la generació d’energia i no s’hagi fet la comparació amb la torre de refrigeració, de 160 metres d’altura i 120 metres de diàmetre, situada a la central nuclear d’Ascó, en un entorn totalment rural, que sí que és una instal·lació per a la generació d’energia; que mai CatRàdio ha qüestionat.

”I amb les presses el govern està accelerant la implantació d’aquests nous aerogeneradors”. Una aital afirmació mostra el complet desconeixement de com funciona el món de l’energia en ple segle XXI. El govern no accelera la implantació, el govern solament ha creat un marc en el qual qualsevol persona (física o jurídica) de la societat pot plantejar qualsevol projecte de generació renovable, perquè en el marc europeu i estatal està així determinat. Si el marc és favorable, els projectes sorgeixen, i si el marc és desfavorable, no ho fan. En cap cas el promotor és el govern.

Publicitat

“La sobresaturació d’algunes comarques (…) revolta els ecologistes i alguns alcaldes”. Afirmar que hi ha una “sobresaturació” en alguns indrets és ignorar completament el mapa de recursos eòlics del país, i amagar que a molts indrets d’Europa i del món hi ha contrades amb molta més densitat d’aerogeneradors que a les comarques citades. Per descomptat, els sistemes captadors de la força del vent per generar electricitat es concentren als indrets més ventosos de cada país. En podeu fer la comprovació a Dinamarca, Alemanya, Escòcia, Països Baixos, etc.

  • Ens estranya que no hàgiu convidat a persones amb coneixements del règim de vents a Catalunya i no parlem pas dels homes i dones del temps, sinó persones especialitzades a avaluar la força del vent a casa nostra. Es parla massa sovint que els aerogeneradors es poden posar a qualsevol indret del país, cosa que no és veritat, ja que les zones amb suficient recurs eòlic no són pas abundants a Catalunya. Vegeu si no el web del Global Wind Atlas a internet i ho podreu constatar (per cert, en aquesta aplicació hi ha contribuït una petita empresa catalana i avui és referència arreu del món).
  • Ens ha causat tristor veure com s’opina amb tanta lleugeresa, i fins i tot, frivolitat, de les instal·lacions renovables: que si malmeten el paisatge, que si afecten negativament el turisme i la pesca, que si posen en perill el manteniment de la biodiversitat, etc., repetint una mena de mantra que enlloc del món no s’ha pogut demostrar. Aquí podeu veure una viva demostració que no és cert: https://www.chantdeole.be/

Aprofitem l’avinentesa per fer-vos a mans un comunicat recent, fet públic per la secció local d’EUROSOLAR–associació europea per les energies renovables, on es posa al descobert el paper que juguen, conscientment o inconscientment, els grups que fan oposició al desenvolupament de les renovables, avui a Catalunya.

Cordialment
Josep Puig i Boix
Dr. Enginyer industrial
Vice-president d’EUROSOLAR–European Association for Renewable Energy
https://www.eurosolar.de/en/index.php/eurosolar/board-eurosolar
http://www.energiasostenible.org/ca/eurosolar/quienessomos.html